Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VEPŘOVÝ FLAMENDR V BRAMBORÁKU


Co je to flamendr

Jedná se o pikantní pokrm z vepřového masa charakteristický tím, že se maso krájí na nudličky. Pokrm je připravován minutkovou tepelnou úpravou. K masu se přidává cibule, paprika, kapie, žampiony, lišky a koření dle chuti. Maso by se mělo marinovat.

Zdroj: Vepřový flamendr

Flamendr v bramboráku

Ingredience: 600 g vepřové krkovice, 3 ks větší cibule, 10 ks žampionů, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 3 stroužky česneku, 3 cm zázvoru, 4 lžíce kečupu, 1 lžička majoránky, pepř, sůl, olej, 20 g hladké mouky

Technologický postup: Maso si nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, přidáme jeden prolisovaný stroužek česneku a lžíci oleje. Promícháme a dáme na 2 hodiny uležet do lednice. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, papriky na proužky a žampiony na tenké plátky. Česnek prolisujeme, zázvor nakrájíme na tenké nudličky. Pánev si rozpálíme, osmahneme na ní maso, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme papriky, zázvor a žampiony zalijeme vodou a dusíme 10 minut. Poté přidáme česnek a kečup, osolíme a opepříme a necháme chvilku povařit. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a ještě chvilku povaříme. Nakonec zamícháme majoránku. Takto připravenou směsí plníme bramboráky.

Zdroj: Vepřový flamendr

Vepřový flamendr s křenem

Ingredience: 750 g vepřového masa, 3 lžíce sádla, 1 ks cibule, 1 sklenice čalamády, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky kari, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř

Technologický postup: Vepřové maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Kousky masa podusíme na rozpáleném sádle a podlijeme trochou vody. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. Připravíme si čalamádu. K podušenému masu přidáme cibuli, mletou papriku, kari a čalamádu. Promícháme a přidáme lžíci křenu, sůl a pepř. Pokud máme rádi pálivé, můžeme přidat křenu i více. Pokrm podusíme doměkka. Hotový flamendr posypeme na talíři čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

Zdroj: Vepřový flamendr

Pražský flamendr

Ingredience

  • 600 g vepřové plece;
  • 2 cibule;
  • lžíce mleté sladké papriky;
  • 70 g rajského protlaku;
  • majoránka;
  • 2 stroužky česneku;
  • 1 velký brambor;
  • olej;
  • voda;
  • kostka masoxu;
  • sůl a pepř.

Postup

Nejdříve dozlatova osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte maso, sůl, pepř a vše orestujte. Přidejte protlak, papriku, promíchejte, podlijte vodou, přidejte masox a pod pokličkou duste, dokud není maso měkké. Oloupejte brambor, nastrouhejte ho najemno, vmíchejte do guláše a pomalu vařte, až zhoustne. Hotovou směs dochuťte česnekem utřeným se solí a majoránkou. Pražský flamendr se podává s knedlíky, noky nebo pečivem.

Zdroj: Vepřový flamendr

Recept na půlnoční flamendr

Ingredience: 750 g krkovice, 150 g cibule, 100 g oleje, 3 stroužky česneku, 150 g žampionů, 75 g rajčatového protlaku, 80 g sterilovaných kapií, sůl, pepř, 15 g mleté papriky, drcený kmín, špetka chilli, 3 dl vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky a promícháme s česnekem utřeným se solí, pepřem, zakápneme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet. Odleželé maso orestujeme v horkém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, zarestujeme, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme vývarem, přidáme protlak, drcený kmín, chilli koření. Krátce podusíme, vložíme kapii a prohřejeme. Přílohou může být chléb, brambory, hranolky či bramboráčky.

Zdroj: Vepřový flamendr

Recept na kuřecí flamendr

Ingredience: 600 g kuřecích prsou, 2 ks cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 3 ks papriky, špetka chilli, pepř, petrželová nať, sůl, 3 lžíce worcesterské omáčky

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm prudce maso ze všech stran. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, na nudličky pokrájené papriky, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Ke konci dušení dochutíme worcesterskou omáčkou a kořením chilli. Do hotového podle chuti vmícháme kečup a na talíři posypeme petrželkou. Takto připravený pokrm podáváme s celozrnným pečivem, bramboráčky nebo hranolky.

Zdroj: Vepřový flamendr

Flamendr s křenem

Ingredience

  • 1 kg vepřové panenky;
  • 200 ml rostlinného oleje;
  • 2 střední cibule;
  • 1 lahůdková cibulka;
  • 1 1/2 lžíce worcestrové omáčky;
  • 3 lžíce kečupu;
  • 12 ks feferonek;
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky;
  • křen;
  • sůl;
  • čerstvě mletý pepř.

Postup

Nejdříve si připravte marinádu na maso. Do igelitového pytlíku nasypte trochu soli a pepře a zakapejte olejem. Promíchejte a přidejte maso nakrájené na proužky silné asi 1 cm. Důkladně promněte a nechte chvíli marinovat. Mezitím si nakrájejte cibuli na kolečka, papriky na proužky, lahůdkovou cibulku na kolečka, křen nastrouhejte a feferonku nakrájejte nadrobno. Na pánvi zprudka opečte maso na rozpáleném oleji, pak přidejte nakrájené cibule a duste ve vlastní šťávě do doby, než bude cibule sklovitá. Pak dochuťte worcesterem, kečupem, křenem, přidejte trochu vody a dosolte.

Zdroj: Vepřový flamendr

Flamendr z hovězího masa

Ingredience: 400 g hovězího masa (zadní), 100 g paprikového salámu, 200 ml světlého piva, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce oleje, 2 ks párků, 2 stroužky česneku, 1 ks červené papriky, 1 ks zelené papriky, 1 ks žluté papriky, 1 ks feferonky, 1 ks pórku, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Hovězí maso zbavíme blan, omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Papriky omyjeme, semínka se stopkami vyjmeme a nakrájíme na proužky, očištěný pórek i očištěnou feferonku nakrájíme na kolečka, oloupaný česnek na tenké plátky, paprikový salám na nudličky a párky na kolečka. Na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran na nudličky nakrájené maso, pak přidáme nakrájené papriky, pórek, feferonku, česnek, salám, párky, promícháme a krátce osmahneme. Směs dochutíme worcesterem, zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží nebo pečivem.

Zdroj: Vepřový flamendr

Míchaný flamendr

Ingredience

  • 250 g hovězí steak;
  • 250 g vepřové kotlety;
  • 150 g vepřových jater;
  • 1 pár vepřových ledvin vyčištěných;
  • 400 g cibule nakrájené na kostičky;
  • 2  bobkové listy;
  • 50 g přepuštěného másla;
  • 2 lžičky kukuřičné mouky nebo pšeničného škrobu;
  • sůl a pepř;
  • 1 polévková lžíce vinného octa;
  • muškátový oříšek;
  • pivo.

Postup

Hovězí a vepřové maso nakrájíme na gulášové kousky, orestujeme na přepuštěném másle, vyjmeme a udržujeme v teple. Na stejném tuku orestujeme cibuli dozlatova, podlijeme trochou vody a výpek dobře vyjmeme uchováme na později. Vložte maso zpět do hrnce a zalijte takovým množstvím teplého piva, aby bylo vše zakryté. Vařte 45 minut. Játra a ledviny nakrájíme na kousky a přidáme. Vařte dalších 10 minut, přidejte bobkové listy a nechte 30 minut dusit na nejnižším ohni. Spojte škrobem, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a octem a podávejte s vařenými bramborami.

Zdroj: Vepřový flamendr

Recept na pražský flamendr

Ingredience: 400 g vepřové krkovice, 200 g červené nebo zelené papriky, 200 g cibule, 150 ml světlého piva, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, 1 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky mletého kmínu, sůl, pepř

Technologický postup: Maso očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném sádle dozlatova opečeme dvě třetiny nakrájené cibule, vložíme nakrájené maso, osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme. Vmícháme mletou papriku, oloupaný prolisovaný česnek, mletý kmín a kečup. Podlijeme trochou piva a pod pokličkou dusíme. Za občasného promíchání podle potřeby podléváme pivem, až je maso téměř měkké. Ke konci dušení přidáme zbytek nadrobno pokrájené cibule, nakrájenou papriku a zvolna dodusíme doměkka. Podáváme například s pečivem nebo zapečenými brambory.

Zdroj: Vepřový flamendr

Pivní flamendr

Ingredience

  • 1½ kg vepřového na guláš, z kýty, nakrájené na kostky;
  • 500 g cibule hrubě nakrájená;
  • olej;
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku;
  • 6 sušených rajčat, sušená, hrubě nakrájených;
  • 1½ litru sladového piva;
  • sůl a pepř;
  • oregano;
  • bobkové listy;
  • paprikový prášek;
  • kajenský pepř.

Postup

Maso opečte v několika dávkách. Přidejte cibuli, dobře poduste s rajčatovým protlakem a sušenými rajčaty. Pomalu přilijte teplé pivo (ne najednou), přidejte koření a bylinky a duste 1,5 až 2 hodiny.

Množství piva, které celkem použijete, silně závisí na kvalitě použitého kastrolu. Někdy se při dušení odpaří hodně tekutiny a může být nutné přidat čtvrtou plechovku sladového piva. Pokud budete kotlík s gulášem péct v troubě na 200°C, jsou 3 plechovky zcela dostačující.

Omáčka chutná velmi koncentrovaně a po převaření ji není třeba zahušťovat. Podává se s knedlíkem, noky nebo vařeným bramborem.

Zdroj: Vepřový flamendr

Katův šleh podle pořadu Kluci v akci

Katův šleh je velmi podobné jídlo, jako guláš flamendr z vepřového masa. Klasika, která v pamětnících probudí nostalgii i rozesmáté vzpomínky na pikantní pokrm s bodrým názvem.

Ingredience

  • 700 g vepřové kýty;
  • slunečnicový olej;
  • 1 červená cibule;
  • 2 jarní cibulky;
  • 1 červená paprika;
  • 1 chilli paprička;
  • 1 lžíce rajského protlaku;
  • 100 g drcených rajčat;
  • 2 kyselé sterilované okurky;
  • worcesterská omáčka;
  • sůl;
  • mletý pepř.

Postup

Kluci v akci nejdříve nakrájejí maso na nudličky, cibuli na klínky, papriku, okurky a jarní cibulku na proužky. Chilli papričky najemno. Nudličky masa ochutí solí, pepřem a promíchají s olejem. Potom je Kluci zprudka opečou na pánvi, vyjmou je a poté na zbylé šťávě orestují zeleninu a chilli papričky. Vmíchají protlak, krátce osmahnou, přidají rajčata a na závěr vrátí maso a dochutí worcesterskou omáčkou, solí a mletým pepřem. Katův šleh Kluci v akci podávají s rýží nebo tradičně s bramboráčky či hranolky.

Zdroj: Vepřový flamendr

Recept na vynikající flamendr

Ingredience: 4 plátky krkovice, 1 velká červená paprika, 2 ks cibule, 4 stroužky česneku, lišky (cca dvě hrsti), 1 ks pikantní klobásy, 3 lžíce kvalitního kečupu, grilovací koření, olej, 1 lžíce másla, 10 lístků bazalky, sůl, pepř, 40 g Solamylu

Technologický postup: Plátky masa mírně naklepeme, nakrájíme na drobné nudličky. Takto připravené nudličky posypeme grilovacím kořením, solí, pepřem a Solamylem, vše důkladně promícháme a necháme hodinu odpočinout. Na pánvi rozehřejeme olej, maso zprudka opečeme, přidáme na proužky nakrájenou papriku, cibuli a česnek, kolečka klobásy, orestujeme, dáme kečup, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme jemně natrhané lístky bazalky a případně dochutíme solí a pepřem. Lišky očistíme, osolíme a podusíme je na másle doměkka. Protože lišky pouští celkem málo vody, můžeme je trochu podlít, aby se nespálily. Dusíme je cca 15–20 minut. Hotové lišky rozdělíme přímo na talíře na jednotlivé porce masa. Podáváme s různě upravenými brambory nebo s chlebem.

Zdroj: Vepřový flamendr

Vlámská karbonáda

Ingredience

  • 1 kg masa na guláš, napůl hovězí, napůl vepřové;
  • 75 g slanina;
  • 1 velká mrkev;
  • 3  cibule;
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla;
  • sůl a pepř;
  • 1 bobkový list;
  • 1 lžička rajčatového protlaku;
  • ½ lžičky sušeného tymiánu;
  • 1  hřebíček;
  • ½ litru tmavého piva;
  • 1 plátek světlého chleba
  • 1 polévková lžíce hořčice.

Postup

Maso a slaninu orestujeme na přepuštěném másle, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a také orestujeme. Vmíchejte rajčatový protlak. Dochuťte solí a pepřem. Mrkev nakrájejte na kostičky. Česnek také na kostičky a přidejte s bobkovým listem, tymiánem a hřebíčkem. Zalijte pivem. Chleba nakrájíme na kostičky a vmícháme hořčici. Přikryjeme a na středním plameni dusíme 1,5 až 2 hodiny. Nakonec dochuťte solí a pepřem a případně ještě trochu zredukujte.

Zdroj: Vepřový flamendr

Co je to cmunda po kaplicku

Historie udává, že cmunda je starší název pro bramborák, speciální bramborovou placku typickou pro slovanskou, germánskou a maďarskou kuchyni. Cmundu tvoří tenké placky bramborového těsta smažené na tuku, původně na sádle. Těsto na cmundu se připravuje z najemno nastrouhaných brambor s přidáním vajec, mouky, majoránky, česneku a soli, je možno přidat i další koření podle místních zvyklostí. Konkrétně cmunda po kaplicku je kaplický bramborák s uzeným masem schovaným v bramboráku.

Zdroj: Cmunda po kaplicku

Jak uchovat uzené maso

Uzené maso dlouho vydrží a neplesniví, pokud je uložené v otrubách. Ovšem ty běžně doma nemáme a ve většině případů si uzené maso kupujeme, tudíž po koupi vakuově zabaleného masa musíme postupovat dle data použitelnosti. Po otevření je potřeba maso bezprostředně spotřebovat. Klasické uzené maso skladujete v ledničce maximálně dva týdny nebo ho můžete dát zamrazit.

Uzené maso svou výraznou slanou chutí obohatí hlavně méně výrazné pokrmy, jako jsou vývary a jiné polévky, omáčky, pomazánky. Můžeme ho zapékat, péct v alobalu, v listovém těstě, lze ho vložit do bramboráku, podávat se zelím, bramborami, medem. Uzené maso či klobásky konzumujeme i samostatně s chlebem, hořčicí a křenem.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Autoři obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová


dyne
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
včelaření
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
nové příběhy

Žehlicí prkno bazar

Milena

Levné zehlici prkno

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Zahradník

Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Zahradník

Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vinný kámen

Kamča

Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nemoci okurek

Zahradník

Pravdou je, že ve většině případů vaše malé okurky umírají na rostlině, protože nebyly opyleny. To malé zduření za samičím květem se nazývá vaječník a ještě není skutečnou okurkou. Samičí květ vyžaduje opylení od samčího květu, aby vaječníky nabobtnaly, rostly a staly se z nich okurky.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

Děkuji za odpověď
B. Procházková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Zahradník

Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Soukup Jindřich

Mám asi 10 sazenic muchovníku - nevím jaký druh. Dá se množit řízkováním? Kdy se mají řízky odřezat a pak zasadit ?
Děěkuji za zprávu,
Jindřich Soukup.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Společenství vlastníků, Olomouc, Karafiátová 292/2; předseda : Vladimír Buk ing.

Dotaz k množení ptačího zobu řízkováním.
Jaká je doporučená délka řízků pro množení a jaké je vhodné přikrytí provedených řízku vložených do malých květináčkůl :
Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Zahradník

Listy vinné révy svinuté na okrajích a zkroucené nebo zakrnělé mohou být příznakem náhodné kontaminace hormonálním přípravkem na hubení plevele aminopyralidem. Nejčastěji se k rostlině dostane v kompostu ve kterém je ošetřená biomasa a nebo je v něm hnůj zvířat krmených ošetřenou plodinou.
Aminopyralid se objevuje v koňském, kravském a slepičím hnoji, lejnu/podestýlce pro malá zvířata, kompostu ze zeleného odpadu, slámě, senu, trávě a některých značkových kompostech z obchodů. Je to potenciální problém pro každého pěstitele. Kontaminovaný kompost se začne rozpadat při kontaktu s půdními bakteriemi a šíření herbicidu skončí přibližně po 12 až 15 měsících.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Ladislav Theimer

Dobrý den,
mám velký problém s vinnou révou. Zasazena před 4 roky, loni měla bohaté, velké střapce vína, na každé větvi řadu, bohatý nárůst, vynikající chuť. Těšili jsme se na letošní úrodu. Na jaře začala velice narůstat, roztáhla se do tří metrů a byla úplně planá střapců hroznů. Po nějaké době se začaly listy kroutit do sebe. Viz snímek. Ptal jsem se odborníka vinaře a ten mi řekl, že je to nedostatek výživy. Že to chce nadělat dokola hluboké díry a tam nalít rozpuštěné draslo a NPK. Udělal jsem to přesně tak, rozpustil jsem v 10l. konvi draslo a v dalším
NPK. Po dvou dnech jsem to naléval do všech otvorů. Nic se nezměnilo a má réva pomalu odchází. Několik střapečků vína zakrnělo a obávám se, že je to konec. Díval jsem se na stránky, ale nikde jsem neviděl ony pozkrucované listy, jak mám. Pokud může někdo poradit, poraďte, prosím. velmi děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Osmo dry recenze

Vojtěch Závodný

Bývalo dobrým pravidlem hned na začátku předváděni produktu uvádět cenu. To je za prvé. Za duhé: Předvést produkt ve své podstatě a principu funkčnosti. Jen podvodník se právě tomuto vyhýbá a jen slibuje a slibuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Zahradník

Nahraďte révu za odolnější odrůdu, která vydrží plodit zdravé hrozny déle než dva roky. Vysledujte v okolí úspěchy ostatních vinařů a zjistěte názvy odrůd. Někteří vám třeba i namnoží na příští rok.
Tůje si můžete užívat klidně dál, neboť jejich přítomnost révu nijak neovlivňuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Jaroslav Novotny

Dobrý den.Kazdy rok mi před dozráním začnou hrozny černat.strikam to před tím 2x proti padlým ale stejně to nezabírá.prvni 2 sklizně byly krásné.reva je stará asi 15 let.nedaleko asi pět metrů máme túje.bude to tím?děkuji za radu

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.