Složení
Výhoda tofu je v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako maso živočišné, tudíž je pro zdraví mnohem vhodnější. Tofu je zdrojem kvalitních bílkovin. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílejí na snížení rizika rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen či slouží jako prevence před osteoporózou.
Zdroj: Tofu
Med a skořice
Je zjištěno, že kombinace medu a skořice pomáhá léčit spoustu nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků a je snadno dostupný. V dnešní době se dá říci, že je to velmi účinný lék. Je vědecky prokázáno, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům. Medem se skořicí mohou být léčeny tyto nemoci: srdce, artritida, infekce močového měchýře, cholesterol, nachlazení, potíže se žaludkem, plynatost, posílení imunity, vyrážky, kožní infekce, rakovina, únava, hubnutí a zápach z úst.
Recept
Suroviny:
- 1 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 1 hrnek vody
Postup:
Skořici nasypeme do misky a zalijeme ji hrnkem vody. Necháme louhovat cca 15 minut. Po vychladnutí přidáme med a vše promícháme (med se musí dávat do vychladlé vody, jinak dojde k jeho znehodnocení).
Zdroj: Med
Hnědý povlak
Hnědý povlak jako příznak nemoci signalizuje nesprávnou funkci jater, onemocnění žlučníku, vysoký cholesterol.
Jak se zbavit hnědého povlaku
Odstranit příčinu a hydratovat organismus. Vhodné je kloktat třeba šalvějí nebo slanou vodou, eventuálně kloktadlem Tantum Verde.
Obrázky
Zde můžete vidět, jak vypadá hnědý povlak jazyka.
Zdroj: Hnědý povlak jazyka
Nevhodné a škodlivé potraviny
Nasycené tuky: Pro diabetiky představují nasycené tuky časovanou bombu. Pokud nechcete riskovat své zdraví, vyhýbejte se konzumaci vysokotučných mléčných výrobků, uzenin a tučného masa. Vepřové a hovězí můžete nahradit kuřecím, králičím nebo rybím masem.
Smažená jídla: Při smažení vznikají transmastné kyseliny a další látky poškozující lidský metabolismus. I když tyto pokrmy mohou lahodit chuťovým pohárkům, raději zvolte zdravější postupy, například vaření, pečení či dušení.
Cholesterol: Živočišný tuk tvoří základ buněčných membrán. Nadměrné množství cholesterolu však vede k jeho ukládání do tepen a vzniku aterosklerózy. Příjem této látky by neměl převyšovat 300 miligramů denně. Potravinami bohatými na cholesterol jsou tučné mléčné výrobky, tučná masa, žloutky a vnitřnosti.
Sůl: Je-li jí moc, způsobuje zvýšení krevního tlaku a urychluje proces kornatění tepen. Hotové pokrmy na talíři tedy zásadně nedosolujeme a vyhýbáme se potravinám s vysokým obsahem soli, tedy hlavně uzeninám, polotovarům a různým slaným pochutinám.
Zdroj: Jablka a cukrovka
Nutriční hodnoty
Cizrna je výbornou potravinou pro osoby, které nemohou konzumovat potraviny s lepkem. Cizrna je samozřejmě bezlepková, její výživová hodnota je velmi vysoká a může tak nahradit klasické obiloviny. Cizrna obsahuje vysoké množství sacharidů (nejvíce jich je obsaženo ve formě škrobu), 15–30 % bílkovin, vlákninu a tuky. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B15, B2, B6, E, C a provitamín A. Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu a v lidském těle také pozitivně ovlivňuje imunitní systém, nervovou soustavu, stav chrupavek či cholesterol. Mimochodem, vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny nás chrání před onemocněním srdce a cév.
Zdroj: Cizrna