Nálev na červenouřepu: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček barevného pepře, lžička kyseliny citronové
Postup zavařování: Červenou řepu uvaříme (pozor, nesmí se rozvařit) ve slupce a necháme vychladnout. Řepu oloupeme – jde to velmi dobře a celkem rychle. Poté se řepa nakrájí dle požadovaného tvaru – na kostičky nebo na hranolky. Anebo uvařenou červenouřepu jednoduše nahrubo nastrouháme. Připravíme si nálev ze všech ingrediencí a necháme krátce svařit. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit. Nakrájená nebo nastrouhaná červená řepa se dává do skleniček. Poté se hned zalije vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenouřepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyndáme ze zavařovacího hrnce.
Nálevů na červenouřepu je velké množství, navíc každému chutná něco jiného. Zde si tedy připomeneme základní nálev.
Ingredience: 1 l vody, 300 ml octa, 20 g krystalového cukru, 10 g soli
Technologický postup: Nálev připravíme tak, že přivedeme vodu k varu, poté do ní přidáme ocet, cukr a sůl a vše necháme přejít varem. Pak už jen stačí řepu naplnit do sklenic, zalít ji řádně nálevem a uzavřené sklenice nechat při 85 °C po dobu 15 minut zavařovat ve vodě, na páře či v troubě.
V naší poradně s názvem POKOJOVÁ KALA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylvie Milotová.
Dostala jsem červenou kalu k svátku,ale uhnívají jí kořeny,ať jí zalévám,nebo ne .Bojím se,že mi dlouho nevydrží a přijdu o ní.Prosím o radu
Děkuji Sylvie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
To je úplně normální. Kala miluje vodu a musí být stále vlhká. Toto prostředí prospívá různým patogenům, jako jsou plísně a bakterie a ty potom ničí rostlinu rozkladem. Stačí, když rostlina během své prodejní cesty byla jedinkrát postavena do kontaminované misky. Infekce se pomalu rozroste a v brzké době rostlinu zničí, obvykle až po prodeji. Obrana proti tomu je těžká, protože na každý patogen působí jiné prostředky a zjištění, které patogeny jsou přítomny v substrátu, vyžaduje laboratorní vyšetření. Navíc, když už jsou viditelné projevy nákazy, tak je zpravidla na nějaké léčebné zásahy pozdě.
Uchovat červenouřepu zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způsob, který funguje dodnes. Každý má svůj postup na zavařování. Vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek po zavařování červené řepy zůstane ještě dostatek. Konzervování červené řepy je stejné jako při každém jiném zavařování ovoce a zeleniny.
Ingredience: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček barevného pepře, 1 lžička kyseliny citronové, červená řepa
Postup: Červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Červená řepa se nesmí hlavně rozvařit. Řepu oloupeme, jde to velmi dobře a celkem rychle. Nyní zvolíme způsob nakrájení řepy – na kostičky nebo jakýkoliv jiný tvar, který chceme mít. Anebo uvařenou červenouřepu jednoduše nahrubo nastrouháme.
Nálev pro zavařování červené řepy můžeme mít již předem připravený nebo jej připravíme v době, kdy nám řepa chladne. Nálev vždy necháme projít varem a vychladnout. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit.
Nakrájenou nebo nastrouhanou červenouřepu dáváme do skleniček a zalijeme vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenouřepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyjmeme ze zavařovacího hrnce.
Takto zavařená (sterilovaná) červená řepa se vám bude skvěle hodit na zimní období.
V naší poradně s názvem NENÁROČNÉ POKOJOVÉ ROSTLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Srdýnková.
Dobrý den,
prosím o radu, co je toto za rostlinku? Barva listů je mezi vínově červenou fialovou. Ráda bych věděla,jak o ni správně pečovat.
Foto přikládám.
Moc děkuji Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Tahle fialová kráska se jmenuje poděnka (Tradescantia pallida) a původem je ze středomoří. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina, která se vám odvděčí drobnými květy, když ji dáte na léto ven na plné slunce. Není náročná na pěstování, ale chce dostatek vody. Množí se snadno řízkováním. Jak vypadá na fotografiích, se můžete podívat zde: https://www.google.cz/image…
Ingredience: 250 g vařené či pečené červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř
Postup: Smíchejte nastrouhanou vařenou či pečenou červenouřepu, nasekané vlašské ořechy, prolisované stroužky česneku, bílý jogurt a dvě lžíce majonézy. Osolte, opepřete a podávejte.
V příběhu ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míla Hofmanová.
Rada bych se zeptala proč nekvete bílá anturie.
Anturie se mi moc líbí,pěstují červenou,ruzovou,černou a bílou.Všechny krásné kvetou až na bílou.Ta letos neměla ještě žádný květ.Přitom v předcházejících letech kvetla.
Prosím poraďte,čím to může být.Předem děkuji za odpověď.Mila
Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody
Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.
A jaké jsou vaše tipy na červenouřepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.
V příběhu BOLESTIVA BULKA NA HORNÍM PATŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Ksandrova.
Dobrý den je mi 17 let a asi tak 3-4 dny mam na horním patře v přední části bouli červenou spíše na levé straně. Na dotek neboli ale když zatlačím jazykem tak to dost bolí.. pár dní zpět jsem měla chřipku poté se udělala ta bulka. proti bolesti beru paraleny. A mam furt rýmu.. děkuji za odpověď vůbec nevím co to je a dost se bojím..
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenouřepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.
Salát ze syrové červené řepy s jablky
Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
V naší poradně s názvem BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.
Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Normálně to proberte se zubním lékařem při pravidelné prohlídce, na kterou po roce zase půjdete. Lékař to prohlédne a sdělí vám co to je. Vy si název zapište a nebo si rozhovor s lékařem nahrajte na mobilní telefon. Doma pak v klidu nastudujte jak s tím dál a jaké to může mít stádia.
Postup: Oloupanou řepu nakrájíme na středně velké kostky, přihodíme vše ostatní, česnek oloupeme, ale necháme v celku a promícháme. Pevně zabalíme do alobalu tak, aby nevytekla šťáva. Peče se v alobalu na mřížce 1 hodinu při 200 °C.
V příběhu AUTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denny.
Na ty autolaky to zní docela dobře. Chtěl bych teď prodávat auto, ale lak vypadá bohužel strašně. Je tedy možné docílit nano pěnou lesku, jako když byl lak nový? Myslím, že by to docela zvedlo kupní cenu auta, protože jinak je v dobrém stavu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
Nebojte se toho. Já takhle loni s červenou Nanopěnou na auta rozleštil běhěm hodiny starou felicii tak, že mě kupující podezíral, že jsem ji nechal přestříkat. Vtip byl v tom, že jsem to vzal dvakrát hned po době (každý kousek hned po přetření ještě jednou) a ani to nebylo moc práce, asi jako normálně jenom kvalitní umytí (bez sušení, vosku a pod.). Když jsem přijel k novému majiteli, tak jsem se zhrozil mušek, co jsem nasbíral cestou, ale stačilo je jedním tahem setřít kapesníkem. Funguje to dobře, až jsem koukal, akorát na novém autě mám nano na dva roky, tak to teď neřeším vůbec.
Nálev: 1 l vody, 1/4 l octa, 6 dkg soli, 20 dkg cukru, 1–2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 hřebíčky
Postup: Červenou řepu očistíme, opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po zchladnutí ji oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen oškrábeme, najemno ustrouháme a smícháme s červenou řepou. Vodu svaříme spolu s octem, cukrem a solí na nálev. Směs plníme do skleniček, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 15 minut při 85 °C.
Můžete vytvořit i rychlejší variantu: Uvařenou řepu nastrouháme nahrubo, přidáme najemno nastrouhaný křen, zakápneme lžičkou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem.
V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.
Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:
Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem
Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.
Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se obvykle vaří a podává poté i za studena jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou a podobně. Tyto saláty jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenouřepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem.
Ingredience: 4 ks středně velké červené řepy (vařené), 200 g bílého zelí (nakrájeného na nudličky), 1 velké jablko, 2 nakrájené šalotky, 1 hrst nasekané pažitky, 2 lžíce citronové šťávy, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce olivového oleje
Postup: Nakrájené zelí dejte do mísy, pokapejte je citronovou šťávou a osolte. Promačkejte rukama a nechte hodinu stát. Po hodině přidejte k zelí oloupanou, na nudličky nakrájenou červenouřepu, na nudličky nakrájené jablko, pažitku a nakrájenou šalotku. Zeleninu promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř. Majonézu prošlehejte se smetanou a olejem a přidejte k zelenině. Promíchejte a podávejte k masu, rybám nebo samostatně.
Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenouřepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.
Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.
Ingredience: 2 větší nebo 4 menší červené řepy, 4 hrsti rukoly, 100 g měkkého kozího sýra
Zálivka: šťáva z 1 citronu, balzamikový ocet dle chuti, drcený pepř podle chuti, sůl
Postup: Zahřejte troubu na 190 °C. Řepu omyjte a zabalte do dvojí vrstvy alobalu. Pečte doměkka v předehřáté troubě, připravte se, že to bude trvat nejméně hodinu, řepu si však můžete upéct i den předem. Po upečení by řepou měla hladce projít špejle. Oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rozdělte na talíře a nechte zchladnout. Zálivku připravte z uvedených ingrediencí. Řepu podávejte zakapanou zálivkou a obloženou sýrem nakrájeným na plátky a rukolou.
Ingredience: 5 kg červené řepy, fenykl; nálev – 2 l vody, 0,5 l octa, 20 g soli, 350 g cukru nebo 60 cukerinů (umělé sladidlo)
Technologický postup: Řepu očistíme a vaříme ve vodě dle velikosti řepy asi 1–2 hodiny (do změknutí). Po uvaření a vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na kostky o délce hrany cca 1 cm. Dáváme do sklenic, zalijeme studeným nálevem, přidáme 5 zrnek fenyklu. Zavíčkujeme a sterilujeme v troubě ve vyšším pekáči nebo plechu, do kterého dáme utěrku, naskládáme sklenice, přidáme cca 3 cm vody a nastavíme teplotu trouby na 180 °C a takto zavařujeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Ve slupce si uvaříme brambory. Uvaříme i mrkev a červenouřepu nakrájenou na kolečka. I brambory si nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako okurku a ředkvičky. Připravíme si zálivku, smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olivovým olejem, vinným octem a cukrem. Zálivku pak nalijeme na brambory s mrkví, cibulí. Vše zamícháme a dáváme pozor, abychom plátky brambor příliš nezlámaly. Do salátu přidáme ještě řeřichu. Na talíř pak položíme červenouřepu, a až na ní se dává salát.
Dostatečně v předstihu si připravíme brambory: omyjeme je a dáme je ve slupce vařit do změknutí. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Oloupeme si řepu, nakrájíme ji na plátky a dáme vařit. Mezitím si dáme vařit i vajíčka natvrdo. Řepu i vajíčka necháme zchladnout. Vajíčka pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. I řepu nakrájíme na malé kostičky. Řepu a vajíčka dáme do misky a přidáme k nim i nadrobno nakrájené brambory. Oloupeme si cibuli a také ji nakrájíme, stejně jako nakrájíme najemno i nakládané okurky. Vše v míse smícháme, přidáme hořčici a majonézu (tu můžeme nahradit třeba zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem). Salát dochutíme, osolíme, opepříme (k dochucení můžeme použít i lák z okurek) a vše znovu promícháme. Nakonec salát necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce.
Postup: Uvařenou a pokrájenou řepu rozmixujte v robotu. Ocet, cibuli, řepu a křen krátce poduste. Rozpusťte želatinu s cukrem a pár kapkami citronu. Směs řepy a křenu dochuťte a zamíchejte do želatiny. Vzniklou směs nalijte do vymazané misky a dejte do lednice zchladnout. Takto připravená řepa v želatině je pikantní přílohou ke kuřecímu masu.
Dostala jsem červenou kalu k svátku,ale uhnívají jí kořeny,ať jí zalévám,nebo ne .Bojím se,že mi dlouho nevydrží a přijdu o ní.Prosím o radu
Děkuji Sylvie
Rada bych se zeptala proč nekvete bílá anturie.
Anturie se mi moc líbí,pěstují červenou,ruzovou,černou a bílou.Všechny krásné kvetou až na bílou.Ta letos neměla ještě žádný květ.Přitom v předcházejících letech kvetla.
Prosím poraďte,čím to může být.Předem děkuji za odpověď.Mila
Dobrý den je mi 17 let a asi tak 3-4 dny mam na horním patře v přední části bouli červenou spíše na levé straně. Na dotek neboli ale když zatlačím jazykem tak to dost bolí.. pár dní zpět jsem měla chřipku poté se udělala ta bulka. proti bolesti beru paraleny. A mam furt rýmu.. děkuji za odpověď vůbec nevím co to je a dost se bojím..
Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.
Nebojte se toho. Já takhle loni s červenou Nanopěnou na auta rozleštil běhěm hodiny starou felicii tak, že mě kupující podezíral, že jsem ji nechal přestříkat. Vtip byl v tom, že jsem to vzal dvakrát hned po době (každý kousek hned po přetření ještě jednou) a ani to nebylo moc práce, asi jako normálně jenom kvalitní umytí (bez sušení, vosku a pod.). Když jsem přijel k novému majiteli, tak jsem se zhrozil mušek, co jsem nasbíral cestou, ale stačilo je jedním tahem setřít kapesníkem. Funguje to dobře, až jsem koukal, akorát na novém autě mám nano na dva roky, tak to teď neřeším vůbec.
Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:
Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem
Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.