Med je produkt rostlinného původu, je to sladká hustá a lepkavá kapalina, vytvářená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektaru z květů a výměšků hmyzu, které vylučují například mšice. Druh medu vychází z jeho rostlinného původu, rozlišujeme tedy med nektarový, medovicový a smíšený.
Zdroj: Med
Jahody a cukrovka
Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.
Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.
Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.
Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.
Zdroj: Jablka a cukrovka
Tip na jídelníček
- snídaně: bílá káva nebo ovocný čaj, dva plátky celozrnného chleba, sýr a šunka
- dopolední svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem
- oběd: přírodní kuřecí řízek (150 g), těstoviny, brambory nebo kuskus
- odpolední svačina: bílý jogurt, plátek celozrnného chleba a šunka
- večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory
Pokrmy by měly být podávány 4–5x denně ve 2- až 3hodinových intervalech.
Zdroj: Jablka a cukrovka