Pražský flamendr
Ingredience
- 600 g vepřové plece;
- 2 cibule;
- lžíce mleté sladké papriky;
- 70 g rajského protlaku;
- majoránka;
- 2 stroužky česneku;
- 1 velký brambor;
- olej;
- voda;
- kostka masoxu;
- sůl a pepř.
Postup
Nejdříve dozlatova osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte maso, sůl, pepř a vše orestujte. Přidejte protlak, papriku, promíchejte, podlijte vodou, přidejte masox a pod pokličkou duste, dokud není maso měkké. Oloupejte brambor, nastrouhejte ho najemno, vmíchejte do guláše a pomalu vařte, až zhoustne. Hotovou směs dochuťte česnekem utřeným se solí a majoránkou. Pražský flamendr se podává s knedlíky, noky nebo pečivem.
Flamendr s křenem
Ingredience
- 1 kg vepřové panenky;
- 200 ml rostlinného oleje;
- 2 střední cibule;
- 1 lahůdková cibulka;
- 1 1/2 lžíce worcestrové omáčky;
- 3 lžíce kečupu;
- 12 ks feferonek;
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky;
- křen;
- sůl;
- čerstvě mletý pepř.
Postup
Nejdříve si připravte marinádu na maso. Do igelitového pytlíku nasypte trochu soli a pepře a zakapejte olejem. Promíchejte a přidejte maso nakrájené na proužky silné asi 1 cm. Důkladně promněte a nechte chvíli marinovat. Mezitím si nakrájejte cibuli na kolečka, papriky na proužky, lahůdkovou cibulku na kolečka, křen nastrouhejte a feferonku nakrájejte nadrobno. Na pánvi zprudka opečte maso na rozpáleném oleji, pak přidejte nakrájené cibule a duste ve vlastní šťávě do doby, než bude cibule sklovitá. Pak dochuťte worcesterem, kečupem, křenem, přidejte trochu vody a dosolte.
Míchaný flamendr
Ingredience
- 250 g hovězí steak;
- 250 g vepřové kotlety;
- 150 g vepřových jater;
- 1 pár vepřových ledvin vyčištěných;
- 400 g cibule nakrájené na kostičky;
- 2 bobkové listy;
- 50 g přepuštěného másla;
- 2 lžičky kukuřičné mouky nebo pšeničného škrobu;
- sůl a pepř;
- 1 polévková lžíce vinného octa;
- muškátový oříšek;
- pivo.
Postup
Hovězí a vepřové maso nakrájíme na gulášové kousky, orestujeme na přepuštěném másle, vyjmeme a udržujeme v teple. Na stejném tuku orestujeme cibuli dozlatova, podlijeme trochou vody a výpek dobře vyjmeme uchováme na později. Vložte maso zpět do hrnce a zalijte takovým množstvím teplého piva, aby bylo vše zakryté. Vařte 45 minut. Játra a ledviny nakrájíme na kousky a přidáme. Vařte dalších 10 minut, přidejte bobkové listy a nechte 30 minut dusit na nejnižším ohni. Spojte škrobem, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a octem a podávejte s vařenými bramborami.
Pivní flamendr
Ingredience
- 1½ kg vepřového na guláš, z kýty, nakrájené na kostky;
- 500 g cibule hrubě nakrájená;
- olej;
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku;
- 6 sušených rajčat, sušená, hrubě nakrájených;
- 1½ litru sladového piva;
- sůl a pepř;
- oregano;
- bobkové listy;
- paprikový prášek;
- kajenský pepř.
Postup
Maso opečte v několika dávkách. Přidejte cibuli, dobře poduste s rajčatovým protlakem a sušenými rajčaty. Pomalu přilijte teplé pivo (ne najednou), přidejte koření a bylinky a duste 1,5 až 2 hodiny.
Množství piva, které celkem použijete, silně závisí na kvalitě použitého kastrolu. Někdy se při dušení odpaří hodně tekutiny a může být nutné přidat čtvrtou plechovku sladového piva. Pokud budete kotlík s gulášem péct v troubě na 200°C, jsou 3 plechovky zcela dostačující.
Omáčka chutná velmi koncentrovaně a po převaření ji není třeba zahušťovat. Podává se s knedlíkem, noky nebo vařeným bramborem.
Vlámská karbonáda
Ingredience
- 1 kg masa na guláš, napůl hovězí, napůl vepřové;
- 75 g slanina;
- 1 velká mrkev;
- 3 cibule;
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce přepuštěného másla;
- sůl a pepř;
- 1 bobkový list;
- 1 lžička rajčatového protlaku;
- ½ lžičky sušeného tymiánu;
- 1 hřebíček;
- ½ litru tmavého piva;
- 1 plátek světlého chleba
- 1 polévková lžíce hořčice.
Postup
Maso a slaninu orestujeme na přepuštěném másle, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a také orestujeme. Vmíchejte rajčatový protlak. Dochuťte solí a pepřem. Mrkev nakrájejte na kostičky. Česnek také na kostičky a přidejte s bobkovým listem, tymiánem a hřebíčkem. Zalijte pivem. Chleba nakrájíme na kostičky a vmícháme hořčici. Přikryjeme a na středním plameni dusíme 1,5 až 2 hodiny. Nakonec dochuťte solí a pepřem a případně ještě trochu zredukujte.
Katův šleh podle pořadu Kluci v akci
Katův šleh je velmi podobné jídlo, jako guláš flamendr z vepřového masa. Klasika, která v pamětnících probudí nostalgii i rozesmáté vzpomínky na pikantní pokrm s bodrým názvem.
Ingredience
- 700 g vepřové kýty;
- slunečnicový olej;
- 1 červená cibule;
- 2 jarní cibulky;
- 1 červená paprika;
- 1 chilli paprička;
- 1 lžíce rajského protlaku;
- 100 g drcených rajčat;
- 2 kyselé sterilované okurky;
- worcesterská omáčka;
- sůl;
- mletý pepř.
Postup
Kluci v akci nejdříve nakrájejí maso na nudličky, cibuli na klínky, papriku, okurky a jarní cibulku na proužky. Chilli papričky najemno. Nudličky masa ochutí solí, pepřem a promíchají s olejem. Potom je Kluci zprudka opečou na pánvi, vyjmou je a poté na zbylé šťávě orestují zeleninu a chilli papričky. Vmíchají protlak, krátce osmahnou, přidají rajčata a na závěr vrátí maso a dochutí worcesterskou omáčkou, solí a mletým pepřem. Katův šleh Kluci v akci podávají s rýží nebo tradičně s bramboráčky či hranolky.