Grilované vepřové kotlety s celerovým salátem
Ingredience
- 4 vepřové kotlety;
- 2 stoužky česneku;
- 70 ml medu;
- 125 ml sójové omáčky;
- červený pepř.
Postup
Česnek oloupejte a posekejte nadrobno, vložte do mísy, přidejte med a sójovou omáčku a promíchejte. Kotlety vložte do mísy s marinádou a maso v ní dobře obalte a nechte odležet minimálně půl hodiny.
Marinované kotlety vložte na středně rozpálený gril nad přímé žároviště a grilujte je z každé strany asi 8 minut nebo během pečení kontrolujte teplotu vpichovým teploměrem, dokud střed masa nedosáhne teploty 65 °C. Sundejte z grilu, nechte 3 minuty odpočinout, opepřete a servírujte s celerovým salátem.
Celerový salát
Ingredience
- 400 g celeru;
- 3 lžíce majonézy;
- 3 lžíce zakysané smetany;
- 1/2 lžíce dijonské hořčice;
- 3 lžíce strouhaného křenu;
- šťáva z jednoho citronu;
- sůl a čerstvě mletý pepř;
- hrst hladkolisté petržele;
- 1 lžička bílého sezamu;
- 1 lžička černého sezamu.
Postup
Celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. V míse smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, strouhaný křen, citronovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte do mísy pokrájený celer a promíchejte. Hladkolistou petržel posekejte a přidejte do salátu.
Salát servírujte na talíř a na závěr dozdobte semínky černého a bílého sezamu.
Vepřová kotleta s bylinkovou krustou
Ingredience
- 4 velké vepřové kotlety s kostí;
- olivový olej na potření;
- 4 lžičky dijonské hořčice;
- 50 g strouhanky;
- hrst hladkolisté petržele;
- hrst máty;
- 2 snítky rozmarýnu;
- vločková sůl a čerstvě mletý pepř.
Postup
Nejdříve připravte bylinkovou krustu. Strouhanku dejte do pánvičky a zlehka na grilu opražte. Jakmile se rozvoní a lehce zezlátne, přesypte ji do nádoby od tyčového mixéru. Přidejte petržel, mátu, zdrhnuté lístky rozmarýnu, špetku soli a pepře. Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem.
Kotlety, které musí být silné 3 až 4 cm, ponechte jim vrstvu tukového krytí. Kotlety osolte a opepřete a z jedné strany potřete olejem. Potřenou stranou vložte kotlety na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a grilujte 5 minut z každé strany. Poté přesuňte kotlety nad nepřímé žároviště se slabým žárem a grilujte pod poklopem ještě 8 minut nebo kontrolujte maso vpichovým teploměrem a sundejte z grilu, jakmile na středu dosáhne 65 °C.
Kotletu uchopte rukou za kost, hranu masa pomocí štětce potřete hořčicí a poté hranu obalte v bylinkové krustě. Servírujte dochucené vločkovou solí a pepřem.