Nejlepší vanilkové rohlíčky
Ingredience: 2 žloutky, 80 g vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 200 g másla, 280 g hladké mouky, cukr moučka s vanilínem na obalení
Postup: Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme dorůžova při 180 °C (doba pečení je individuální dle druhu trouby). Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.
Jednoduché vanilkové rohlíčky
Ingredience: 240 g hladké mouky, 240 g másla nebo Hery, 3 vanilinové cukry, 75 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 1 žloutek
Postup: Mouku, cukr, tuk a ořechy smícháme, těsto poté necháme v ledničce odpočinout. Rozválíme na placku silnou půl centimetru a vykrajujeme větší kolečka. Střed vypíchneme menším kolečkem a nožem přepůlíme. Špičky vzniklých rohlíčků prsty lehce vytvarujeme a získáme tak rohlíčky jeden jako druhý. Nebo přímo vykrajujeme vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku. Upečeme a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Tip: Zkuste místo ořechů mandle.
Hrníčkový recept
Ingredience: 1 hrnek mletých vlašských ořechů, 190 g másla, 2 špetky mleté skořice, 1,5 hrnku hladké mouky, 4 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 1,5 lžičky citronové kůry, 1 vejce
Ingredience na obalení: cukr moučka, 1 vanilkový cukr
Postup: Na odměřování si připravíme hrnek o objemu 250 ml. Do mísy prosejeme mouku, mletou skořici, vanilkový cukr, cukr moučka s mletými ořechy a promícháme. K sypkým surovinám přidáme měkké máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vejce. Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout aspoň půl hodiny v lednici. Z těsta vytvoříme slabé válečky a z nich krájíme asi 2 cm dlouhé kousky, z těch tvoříme mírně zahnuté rohlíčky. Doba pečení rohlíčků je přibližně 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Rohlíčky ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového cukru a cukru moučka.
Vanilkové rohlíčky z HERY
Ingredience: 200 g Hery, 50 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru
Ingredience na obalení: vanilkový cukr, cukr moučka
Postup: Hladkou mouku a cukr prosejeme a dáme na vál. Vychlazenou Heru nožem nasekáme a přidáme vanilkový cukr. V mouce utvoříme důlek, do kterého dáme žloutky. Kulatým nožem promícháme žloutky s moukou, přidáme ořechy a poté začneme rychle zpracovávat těsto. Z vypracovaného těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mikroténového sáčku a dáme chladit nejméně na 30 minut. Z těsta poté vyválíme váleček, který rozkrájíme na dílky požadované velikosti a ty opět vyválíme. Válečky přeneseme na pečicí plech vyložený papírem na pečení a vytvarujeme rohlíčky. Doba pečení rohlíčků z Hery je 12–15 minut v předehřáté troubě při 180 °C (dle trouby a podle velikosti rohlíčků). Rohlíčky necháme na plechu mírně zchladnout (jsou křehké) a poté je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Uvedené množství těsta vychází na 4 plechy rohlíčků.
Jak dělají vanilkové rohlíčky Kluci v akci
Ingredience: 210 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 110 g másla, 1 žloutek
Ingredience na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem
Postup: Kluci v akci na vál vysypou hladkou mouku, cukr, udělají důlek, do kterého nakrájí máslo změklé při pokojové teplotě, přidají ořechy, vejce a vypracují hladké těsto, které nechají v lednici alespoň hodinu odležet. Z těsta tvarují rohlíčky, které kladou na pečicím papírem vyložený plech, a pečou ve vyhřáté troubě dorůžova při 170 °C. Doba pečení je 10 až 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalují ve vanilkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky hned měkké
Ingredience: 20 dkg másla, 2 žloutky, 6 dkg cukru moučka, 12 dkg mletých ořechů, 28 dkg hladké mouky, vanilkový cukr s cukrem moučka na obalení
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme uležet do druhého dne. Na druhý den vyválíme malé rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Doba pečení je cca 10 minut. Rohlíčky děláme ručně, těsto se moc nehodí do strojku. Obalujeme mírně vychladlé, jelikož jsou velmi křehké a horké by se lámaly. Tyto rohlíčky jsou opravdu měkké ihned po upečení.
Vanilkové rohlíčky s mandlemi
Ingredience: 1 špetka citronové kůry, 20 g cukru moučka, 80 g vanilkového cukru, 50 g mandlí, 110 g čerstvého másla, 150 g pšeničné hladké mouky, 1 žloutek, 1 špetka mleté vanilky
Ingredience na obalení: 4 vanilkové cukry
Postup: Na vál nasypeme mouku a cukr, přidáme vanilku, strouhanou citronovou kůru a nastrouhané mandle. Do směsi rozsekáme máslo, přidáme žloutek a vypracujeme těsto, na 15 minut odložíme na chladné místo. Poté z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a rukama vytvarujeme malé rohlíčky. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Doba pečení je cca 10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme pouze ve vanilkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky bez vajec
Ingredience: 28 dkg hladké mouky, 21 dkg másla, 7 dkg cukru moučka, 7 dkg hrubě nastrouhaných ořechů
Ingredience na obalení: moučkový a vanilkový cukr
Postup: Uděláme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Vytvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Upečené vychladlé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme zamíchali cukr vanilkový. Rohlíčky jsou na druhý den měkké, rozležené.
Vanilkové rohlíčky se sádlem
Ingredience: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g sádla, 100 g změklého másla, 100 g mletých oříšků, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Postup: Všechny uvedené suroviny zpracujeme na vále. Těsto necháme v chladnu odpočinout, nejlépe do druhého dne. Tvoříme klasické vanilkové rohlíčky. Doba pečení je ve vyhřáté troubě přibližně na 150 °C asi 15 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru a necháme uležet.
Vanilkové rohlíčky bez ořechů
Ingredience: 210 g másla, 280 g hladké mouky, 30 g cukru moučka, 2 žloutky
Postup: Máslo necháme trochu změknout, aby nebylo příliš tuhé. Ze všech surovin pak vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám zdá příliš měkké, můžeme přidat ještě trochu mouky. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, které klademe na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě cca 170 °C. Doba pečení je přibližně 5 minut, hlídáme. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru. Jsou krásně křehké hned po upečení.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Vinter