Sýrová omáčka s kuřecím masem
Suroviny:
- 300 g kuřecího masa
- 250 ml smetany na vaření
- 1 nebo 2 ks cibule (dle velikosti)
- 2 až 3 kostky taveného smetanového sýra
- 150 g nivy
- 1 špetka černého mletého pepře
- 1 špetka soli
Postup:
Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Cibule můžete dát podle své chuti, ale platí přibližně poměr na 1 kuřecí prso jedna střední cibule. Poté cibulku smažte na rozehřáté pánvi. Až bude mírně zlatavá (barva je opravdu důležitá, když je cibule udělaná „tak akorát“, dodá omáčce tu správnou chuť), přidejte maso nakrájené na nudličky a restujte. Osolte, opepřete, a když bude maso hotové, odstavte jej z ohně. Maso s cibulkou můžete buď přemístit do jiné nádoby, nebo si můžete na omáčku zvolit jinou, raději hlubší pánev. Tu rozehřejte a nechte na ní rozpustit na malé kousky nakrájenou nivu. Poté přidejte tavený sýr. Když se sýry rozpustí, zalijte je smetanou na vaření. Pokud chcete mít jistotu, že je všechen sýr dokonale rozpuštěný, můžete směs rozmixovat, ale není to nutné. Podle potřeby a hustoty přilévejte smetanu. Když je omáčka hladká a dostatečně hustá, vsypte do ní odložené maso se zlatavou cibulí a vše smíchejte pěkně dohromady. Většinou není potřeba omáčku dochucovat. Zejména si dejte pozor na sůl, niva totiž bývá dost slaná, tak ať pokrm nepřesolíte.
Sýrovou omáčku s kuřecím masem podávejte nejlépe s hranolky nebo s těstovinami. Do omáčky můžete přidat i olivy nebo houby. Vegetariánskou nebo zjednodušenou verzi můžete připravit jednoduše tak, že vynecháte maso. Omáčka bez masa se pak bude hodit nejen na těstoviny, ale i třeba jen na přelití steaků či grilovaného masa. Dobrou chuť.
Sýrová omáčka k masu
Suroviny:
- 1 ks nivy (cca 150 g)
- 200 g tvrdého sýra
- ½ hrnku hladké mouky
- 3 hrnky mléka
- 2 špetky soli
- 1 špetka mletého černého pepře
Postup:
Mléko nalijte do hrnce (nechte si asi ½ hrnečku na rozmíchání mouky) a dejte je na mírném plameni vařit. Mezitím si nastrouhejte na větším struhadle nivu a tvrdý sýr (může být třeba eidam). Když mléko pomalu přichází k varu (pozor, ať vám neuteče), vysypte oba nastrouhané sýry do hrnce a nechte rozpustit. Poté si v hrnečku se zbytkem mléka rozmíchejte mouku, důkladně ji rozmělněte, aby nezůstaly hrudky mouky, a přilijte do sýrové omáčky. Nakonec omáčku osolte, opepřete a na mírném ohni cca pět minut provařte za stálého míchání. Pozor, omáčka rychle houstne a snadno se připálí!
Sýrová omáčka z nivy
Suroviny:
- 200 g nivy
- 600 ml mléka
- 40 g hladké mouky
- 40 g másla
- sůl
- pažitka
Postup:
V 1/3 mléka rozšlehejte mouku, zbývající 2/3 mléka přiveďte k varu, poté studené mléko s důkladně rozmíchanou moukou přilijte do vroucího mléka a za stálého míchání asi 10 minut povařte. Ke konci vaření rozdrobte do omáčky nivu a nechte ji rozpustit. Za stálého míchání přidejte máslo a dosolte dle své chuti. Tato omáčka se hodí k těstovinám nebo pečeným bramborám. Na talíři servírujte posypané čerstvou pažitkou.
Sýrová omáčka na těstoviny
Suroviny:
- 100 g nivy
- 100 g lerdameru
- 2 ks taveného sýra
- 1 cibule
- ½ pórku
- 1 stroužek česneku (může být více)
- 20 g másla
- 250 ml smetany (31 %)
- ½ lžičky provensálského koření
- sůl
Postup:
V kastrolku na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a zalijte ji smetanou. Poté přidejte tavené sýry, nastrouhané tvrdé sýry a prolisovaný česnek, ochuťte provensálským kořením a dle potřeby dosolte. Krátce povařte a nakonec do omáčky přidejte najemno nakrájený pórek. Podávejte nejlépe s těstovinami.
Sýrová omáčka na špagety
Suroviny:
- sýr s modrou plísní (nejlépe fourme nebo jemu podobný, v nejhorším případě niva)
- strouhaný parmezán
- prolisovaný česnek
- čerstvě mletý černý pepř
- máslo
- mletá sušená chilli paprička
- konzerva žampionů (nejjednodušší budou přímo plátky)
- smetana na vaření
- nasekaná bazalka
- nasekaná petrželka
Postup:
V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte nakrájené žampiony a česnek, prohřejte a přidejte sýr s modrou plísní. Nechte jej rozpustit, poté přilijte smetanu a opět prohřejte. Následně přisypte parmezán a omáčku odstavte. Přidejte vše výše uvedené koření a bylinky. Konzistence omáčky by měla být spíše hustší, můžete tedy doladit přidáním parmezánu. Špagety uvařené dle návodu na obalu slijte, dejte do mísy, zalijte připravenou sýrovou omáčkou, dobře promíchejte a nechte chvíli rozležet. Na talíři dozdobte například ozdobně nakrájenou ředkvičkou, čerstvou bazalkou a podobně – fantazii se meze nekladou.
Jak dělají sýrovou omáčku na těstoviny Kluci v akci
Suroviny:
- 70 g parmezánu
- 70 g gorgonzoly
- 50 g másla
- 1 šalotka
- 20 g hladké mouky
- ½ l mléka
- muškátový oříšek
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
V kastrůlku na rozehřátém másle opečte najemno nakrájenou šalotku, vmíchejte do ní mouku a orestujte ji na světlou jíšku. Za stálého míchání vlijte mléko, přiveďte je k varu a ochuťte uvedeným kořením. Provařte ještě asi 15 minut, poté odstavte a dochuťte strouhaným parmezánem a gorgonzolou. Sýrovou omáčku přelévejte přes pečené maso.
Sýrová omáčka z taveného sýra
Suroviny:
- 4 tavené smetanové sýry
- 4 lžíce mléka
- špetka bazalky
- sůl (dle potřeby)
Postup:
Sýry, mléko a bazalku vařte, dokud se tavené sýry nerozpustí. Pokud vám bude připadat omáčka hodně hustá, přidejte více mléka. Dle chuti můžete dosolit. Hotovou sýrovou omáčku servírujte s uvařenými špagetami.
Sýrová omáčka s brokolicí
Suroviny:
- 800 g těstovin
- 30 g soli
- 1 500 g brokolice
- 150 g eidamu
- 500 g zralých rajčat
- 2 dcl bílého vína
- Na omáčku:
- 500 g eidamu
- 150 g másla
- 250 ml smetany na vaření
- 170 g hladké mouky
- 2 dcl mléka
Postup:
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření na skus je sceďte a nechte dobře okapat. Růžičky z brokolice povařte v osolené vodě cca 5 minut. Rajčata spařte, oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky, zbavte zrníček a nakrájejte je na drobno. Z mouky a části másla připravte světlou zásmažku, kterou zalijte mlékem a dobře rozmíchejte. Poté nechte zvolna vařit (nezapomeňte míchat). Omáčku přeceďte, přidejte do ní zbylou část másla, smetanu, pokrájená rajčata a bílé víno. Poté přisypte brokolici a nastrouhaný sýr, který nechte mírně rozpustit. Těstoviny rozdělte na talíř, přelijte omáčkou a servírujte sypané tvrdým sýrem.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Crisco 1492