Jednohubky s kaviárem
Suroviny:
- 4 rohlíky
- máslo nebo Rama dle potřeby
- 1 vajíčko
- 1 citron
- kaviár dle chuti
- petrželka
Postup:
Z rohlíků si nakrájíme plátky na jednohubky, kolečka namažeme máslem, na ně položíme plátek vajíčka natvrdo, na něj dáme lžičkou udělaný kopeček kaviáru. Dozdobíme citronem a petrželkou.
Královské jednohubky s kaviárem
Suroviny:
- 5 rohlíků
- 100 g másla
- 100 g plátkového sýra
- 100 g uzeného lososa
- 50 g černého kaviáru
- 140 g zelených oliv
- 1 citron
- 1 červená paprika
Postup:
Rohlíky rozkrájíme na plátky a namažeme máslem. Dáme plátek sýra, kousek uzeného lososa, kaviár a citron. Dozdobíme nakrájenou červenou paprikou a olivami.
Jednohubky s olivou
Suroviny:
- 4 rohlíky
- 50 g másla
- 150 g Lučiny
- 250 g uzeného lososa
- svazek kopru
- olivy plněné papričkou
- sůl
Postup:
Najemno nasekáme kopr, několik snítek necháme na dozdobení. Lučinu ušleháme s máslem, nasekaným koprem a dosolíme. Necháme chvíli v lednici. Nakrájené rohlíky pomažeme připravenou pomazánkou, na to stočíme plátky lososa a navrch přidáme olivu. Dozdobíme snítkou kopru.
Jednohubky s olivami a šunkou
Suroviny:
- 4 rohlíky
- 80 g taveného sýra
- 250 g šunky
- plněné olivy
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka, slabě potřeme taveným sýrem. Na něj dáme kousky stočené šunky, půlku plněné olivy a nakonec propíchneme párátkem. Podáváme s dobrým bílým vínem.
Jednohubky s klobásou
Suroviny:
- 1 listové těsto
- 1 vejce
- grilovací koření
- 3–4 klobásy
- trochu slaniny
- 100 g tvrdého sýra
Postup:
Klobásu a slaninu nakrájíme na kousky, vajíčko rozšleháme v misce. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme grilovacím kořením, do čtverce narovnáme kousky klobásy a slaniny. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Mezi kousky klobás rádýlkem rozkrájejte na čtverečky. Musíte rozkrájet opravdu pořádně ještě za syrova. Takto připravené vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 180 °C do zlatova. Podáváme ještě horké, ale i studené jsou výborné.
Jednohubky s hermelínem
Suroviny:
- 1 hermelín
- 4 lžíce majonézy
- 1 malá cibule
- sůl
- pepř
- ořechy
- hroznové víno
- rohlíky
Postup:
Cibulku nasekáme najemno, nastrouháme hermelín a dohromady promícháme s majonézou. Osolíme a opepříme dle chuti. Nakrájené rohlíky namažeme pomazánkou, polovinu ozdobíme hroznovým vínem a další polovinu ořechem. Můžeme propíchnout párátkem.
Jednohubky se sušenými rajčaty – pečené
Suroviny:
- 1 konzerva nakládaných sušených rajčat
- 500 g listového těsta
- hladká mouka na poprášení
- olivový olej
- 100–150 g nastrouhané mozzarelly
- 100 g nastrouhaného ementálu
- tymián
Postup:
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu na placku silnou asi 2–3 mm. Potřeme ji olivovým olejem a rádýlkem nakrájíme na čtverečky asi 4 x 4 cm. Doprostřed každého čtverečku vložíme kousek sušeného rajčete, posypeme nastrouhanými sýry a tymiánem. Pečeme v troubě dorůžova na 180 °C asi 10 až 15 minut.
Jednohubky se sušenými rajčaty – nepečené
Suroviny:
- 1 konzerva nakládaných sušených rajčat
- tmavá bageta
- rukola
- parmazán
Postup:
Tmavou bagetu nakrájejte na kolečka, která si mírně pokapeme olejem ze sušených rajčat. Na takto připravená kolečka bagety dejte plátek podélně nakrájeného rajčete. Dozdobte kouskem rukoly a hoblinkami parmazánu.
Autor: © gastum
Foto: © Silar