Složení tatarské omáčky
Základem tatarské omáčky je majonéza (o její domácí výrobě níže), která se dochucuje zeleninou a kořením. Každá národní kuchyně má pro tatarku obvykle vlastní soubor přísad. Zatímco u nás si vystačíme s kyselými okurkami, cibulí, hořčicí, pepřem a solí, ve Francii v ní nesmí chybět ani šalotka, kapary, petržel nebo estragon, jinde například přidávají kousky vařených vajec a dochucují octem, citronem či vínem.
Domácí tatarka I.
Suroviny:
- 1 vejce
- 2 sterilované kyselé okurky
- trochu nálevu z okurek
- 1 lžička plnotučné hořčice
- špetka soli
- trochu pepře
- olej
- 1 lžička nakrájené cibule
Postup:
Ponorným mixérem vyšlehejte ve vyšší nádobě vejce, postupně vmíchejte také ostatní suroviny, kromě oleje. Ten přidávejte po větších kapkách do té doby, dokud nebude směs rozmixovaná a dokud vše nezhoustne tak, jak máte tatarku rádi. Nakonec můžete vmíchat i jemně nasekanou petrželku, pažitku, či rozmačkaný česnek.
Domácí tatarka II.
Suroviny:
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička octa
- 200 ml oleje
- 1 sterilovaná okurka
- 1 lžička mletého pepře
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 1 lžička soli
- podle chuti zelená petrželka
Postup:
Okurku a cibuli nakrájejte najemno a nasypte do vysoké nádoby. Přidejte sůl, pepř, ocet a hořčici a nakonec do mísy vyklepněte vajíčko a zalijte olejem. Tyčovým mixérem vyšlehejte do potřebné konzistence. Pokud je tatarka příliš hustá, můžete přidat trochu oleje.
Domácí tatarka III.
Suroviny:
- majonéza (vyrobte si vlastní dle níže uvedených receptů)
- 1 cibule
- 2–3 kyselé okurky
- špetka soli
- špetka pepře
Postup:
Cibuli a okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte trochu majonézy, osolte a opepřete dle chuti. Množství surovin je závislé na množství strávníků. Pokud bude tatarka příliš hustá, můžete přidat trošku vody.
Recept na domácí majonézu
Vyrobit domácí majonézu je tak snadné, rychlé a levné, že není jediný důvod, proč byste ji měli nadále kupovat. Připravuje se ze žloutků a stolního oleje. Suroviny by měly mít stejnou teplotu, proto si vajíčka a olej vyndejte alespoň hodinu před přípravou z ledničky. Žloutky šlehejte ručním šlehačem nebo ve stolním mixeru. Po kapkách za stálého šlehání přilévejte olej. Když hmota začne houstnout, můžete olej přilévat pramínkem, dokud nebude majonéza hustá (až tuhá). Výroba majonézy netrvá ani dvě minuty.
Domácí majonéza I.
Suroviny:
- 2–2,5 dl oleje
- 1 celé vejce
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kávová lžička octa
- sůl
- pepř
Postup:
Příprava je zcela jednoduchá a rychlá – všechny ingredience vložte do mixéru nebo vyšlehejte ponorným mixérem, který táhněte odspoda nahoru.
Domácí majonéza II.
Suroviny:
- 2 žloutky
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- olivový olej
Postup:
Uvedené suroviny šlehejte pár minut do zhoustnutí.
Tatarka z majonézy I.
Suroviny:
- 150 ml majonézy
- 1 malá cibule
- 1 kyselá okurka
- trochu láku z okurek
- trochu mléka
- sůl
Postup:
Úplně nadrobno nakrájejte malou cibulku. Přidejte strouhanou sterilovanou okurku a trošku láku (dle chuti). Dosolte a můžete zjemnit troškou mléka (1 až 2 lžíce dle požadované konzistence). Pokud chcete, můžete dochutit svými oblíbenými bylinkami.
Tatarka z majonézy II.
Suroviny:
- 1 lžíce hořčice
- 1–2 kyselé okurky
- 100 g majonézy
- pepř
- sůl
Postup:
Majonézu smíchejte s hořčicí a nastrouhanou nakládanou okurkou, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat i česnek. Nechte asi 10 minut odležet a můžete podávat ke svému oblíbenému pokrmu.
Tatarka podle Pohlreicha
Suroviny:
- 200 ml slunečnicového oleje
- 50 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 2 najemno nakrájené šalotky
- 25 g najemno nakrájených kyselých okurek
- 25 g najemno nakrájených kapary
- 2 lžíce najemno nakrájených lístků hladkolisté petrželky
Postup:
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, pepře a metličkou pomalu šlehejte. Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání jej přidávejte ke žloutkům. Nakonec do směsi vmíchejte čerstvou citronovou šťávu, dle chuti přidejte pepř a sůl. Do takto připravené majonézy nasypte nakrájenou šalotku, okurky, kapary a petrželku. Nakonec vše důkladně promíchejte.
Tatarka z jogurtu I.
Suroviny:
- 1 kelímek jogurtu
- 1/2 kelímku oleje
- 1 lžička hořčice
- 1–2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- bylinky (bazalka, tymián, pažitka – dle chuti)
- citronová šťáva (dle chuti)
Postup:
Jogurt, olej, hořčici, cukr a sůl smíchejte, nejlépe pomocí mixéru nebo šlehače. Přidejte nasekané bylinky a dochuťte citronovou šťávou.
Tatarka z jogurtu II.
Suroviny:
- 150 g bílého jogurtu
- sůl, pepř
- hořčice dle chuti
- trochu hnědého cukru
- 2 nakládané okurky
- lák z okurek (dle chuti)
Postup:
Kyselé okurky nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do jogurtu. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Nillerdk