Recept na sušenky z ovesných vloček
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 200 g másla
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
Postup:
Nechte zahřát pánev bez přidání jakéhokoliv tuku a na sucho opražte ovesné vločky dorůžova. Opražené vločky přesypte do mísy, přidejte ostatní odměřené suroviny a důkladně promíchejte. Poté tvořte kuličky a rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem, můžete do nich udělat důlek, například pomocí rukojeti od vařečky, a ten pak naplnit troškou povidel, marmeládou, celým ořechem nebo spařenou a oloupanou mandlí. Chcete-li mít spíše nepravidelné hrudky, pak použijte lžičku, s jejíž pomocí udělejte na pečicí papír hrudky. Teď už jen zahřejte troubu na 180 °C a pečte dorůžova asi 10 minut. Nyní víte, že zdravé ovesné sušenky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, stačí už jen ochutnat a ujistit se, že se vám povedly.
Ovesné sušenky bez mouky
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 150 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 150 g kukuřičných lupínků
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g sezamových semínek
- 50 g sekaných lískových ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 1 balíček prášku do pečiva
- skořice dle chuti
Postup:
Kukuřičné lupínky vložte buď do látkového pytlíku a párkrát přejeďte válečkem, nebo například nasypte na pečicí papír a opět si pomožte válečkem, aby vznikly jemnější kousky – neměli byste lupínky rozdrtit na prach, jen rozlámat. Pak je přesypte do mísy, přidejte ovesné vločky, slunečnicová a sezamová semínka, sekané lískové ořechy, brusinky, prášek do pečiva, trochu skořice, moučkový cukr a promíchejte. Na závěr vmíchejte vejce s bílým jogurtem. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a s pomocí lžičky dělejte na papír hrudky, které můžete nechat tak, jak jsou, nebo je rozetřít do placičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Až se této varianty přejíte a budete ji chtít obměnit, přidejte do těsta čokoládové pecky, med, kousky jiného sušeného ovoce, například švestky, meruňky, jahody, nebo čerstvá jablíčka nakrájená na malé kousky. Na závěr můžete dozdobit čokoládovou polevou.
Recept na ovesné IKEA sušenky
Ingredience:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 75 g másla
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce zlatého sirupu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
Postup:
V hrnci rozpusťte máslo, poté ho odstavte z plotny a přidejte zbylé suroviny, vše důkladně promíchejte. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Je potřeba, abyste mezi jednotlivými hromádkami dělali dostatečné mezery, těsto se při pečení hodně roztéká. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 8 až 10 minut. Pak nechte vychladnout, teprve studené sušenky sundávejte z pečicího papíru.
Ovesné sušenky od Havlíčka
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- voda dle potřeby
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
Všechny suroviny smíchejte v míse do hladkého těsta, na závěr přilévejte dle potřeby vodu. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Plný plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Ovesné sušenky s medem
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 150 g másla
- 2 lžíce medu
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g krystalového cukru
- 50 g slunečnicových semínek
- 1 a půl lžičky jedlé sody
- skořice dle chuti
Postup:
V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.
Ovesné sušenky s banánem
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 4 lžíce medu
- 3 lžíce mléka
- 4 banány, nejlépe hodně zralé
- skořice dle chuti
Postup:
Nejprve si v misce rozmačkejte zralé banány, postačí vám k tomu vidlička, nemusíte používat žádný mixér nebo něco podobného. K banánům přidejte med a mléko, trochu skořice a promíchejte. Na závěr po troškách zapracujte do těsta ovesné vločky. Zapněte troubu cca na 200 °C, plech na pečení vyložte pečicím papírem a za pomoci lžičky dělejte malé hrudky, každou hrudku trochu rozetřete, aby měla tvar sušenky nebo malé placičky. Připravený plech můžete vložit do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 20 minut.
Ovesné sušenky s kokosem
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 180 g másla
- 50 g strouhaného kokosu
- 5 lžic medu
- 5 lžic vody
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky jedlé sody
- skořice dle chuti
Postup:
Nejprve v menším hrnci zahřejte máslo a med, až se úplně rozpustí. Pak v druhé míse smíchejte zbylé suroviny. Na závěr přimíchejte rozpuštěné máslo s medem a vypracujte těsto. Těsto by mělo být tužší, takže by vám měly jít tvořit kuličky a ty potom rozmáčkněte do placičky. Placičky přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, než budou krásně růžové. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Autor: ©Nina Vinšová
Foto: © Stacy