Recept na jednoduché nepečené cukroví
Ježci
Suroviny:
- 50 g cukru moučka
- 50 g ztuženého tuku
- 1 vejce
- 70 g mletých piškotů
- 50 g strouhaných lískových ořechů
- 15 g kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- mandle, rozinky
Postup:
Na vál si dejte cukr moučku, kakao, rozdrcené piškoty, lískové oříšky, tuk, kakao, vejce a vše smíchejte dohromady. Přidejte ještě rum, pomerančovou a citronovou kůru. Vypracujte tužší těsto, ze kterého udělejte válečky a tvarujte ježky. Jako bodlinky použijte nakrájené mandle, oči a čumáček ozdobte rozinkami. Nechte ztuhnout 1 den v chladu.
Salko na nepečené cukroví
Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.
Suroviny:
- 300 ml mléka
- 100 g cukru
- 20 g másla
Postup:
Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.
Nepečené cukroví – kuličky
Suroviny:
- 100 g mletých ořechů
- 100 g cukru
- 80 g másla
- trochu kakaa
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- kakao na obalení
Postup:
Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.
Nepečené cukroví – tučňáci
Suroviny na těsto:
- 200 g dětských piškotů
- 80 g másla nebo Hery
- 180 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
- 80 g mouč. cukru
- 60 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
Suroviny na ozdobení:
- 1 balení mandlí a kandovaného ovoce
- čokoládová poleva
Postup přípravy receptu:
Stranou si dejte zhruba 40 kusů piškotů a začněte připravovat těsto. Zbytek piškotů namelte nebo rozválejte na jemno. Přidejte moučkový cukr, máslo, mléko a vypracujte těsto. To si poté rozdělte na 4 kusy a z každé části utvořte cca 10 kuliček. Ty obalte v moučkovém cukru a vytvarujte ve formičce, která se používá na vosí hnízda. Udělejte důlek a do něj vložte náplň připravenou z moučkového cukru, másla a žloutku. Takto připravené cukroví přiložte na piškot a vyklopte z formičky. Záda tučňáka natřete čokoládovou polevou (lépe se natírá štětcem na kreslení) a ze strany přiložte půlky oloupaných mandlí místo křidýlek, zobáček udělejte z kandovaného ovoce.
Nepečené cukroví – salám
Suroviny:
- 200 g BeBe sušenek nebo piškotů
- 250 g moučkového cukru
- 250 g ztuženého 100% tuku
- 50 g kakaa
- 10 lžic rumu
- sekané mandle, ořechy, rozinky, kdo má rád, i kandované ovoce
Postup:
Rozpustíme si tuk (nad vařící vodou nebo v mikrovlnce), do něj vmícháme cukr, kakao a vytvoříme hladkou hmotu. Poté přidáme namleté sušenky nebo piškoty, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vyválíme váleček, ten zabalíme do alobalu a přes noc necháme ztuhnout. Druhý den krájíme na kolečka.
Kokosové kuličky nepečené
Suroviny:
- 12 dkg mletých piškotů
- 3 dkg moučkového cukru
- 5 dkg tuku Hera
- 5 dkg kokosové moučky
- trocha rumu
- kokos na obalení
Postup:
Na vál si dáme mleté piškoty, moučkový cukr, tuk, kokosovou moučku, rum a vypracujeme těsto. Z hotové hmoty vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Vánoční nepečené cukroví
Vosí hnízda
Suroviny na těsto:
- 23 dkg moučkového cukru
- 25 dkg mletých piškotů
- 14 dkg másla nebo Hery
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce rumu
Suroviny na krém:
- 10 dkg másla
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
Postup:
Těsto uděláme tak, že si dáme na vál moučkový cukr, mleté piškoty, máslo, kakao, mléko, rum a ze všech ingrediencí vypracujeme finální hmotu. Formičku na vosí hnízdo vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme do ní těsto, prstem uděláme důlek a plníme předem připraveným krémem z másla, moučkového cukru, rumu a žloutku. Přiklopíme piškotem a vyklepneme. Takto hotové máme připravené k podávání ke kávě nebo čaji.
Autor: © gastum
Foto: © Veganbaking