Ingredience
Na medovník budeme potřebovat:
- 10 dkg másla
- 2 velké lžíce medu
- 25 dkg cukru
- 1 malá lžička octa
- 1 velká lžíce sody
- 2 vejce
- 70 dkg hladké mouky
Na výrobu krému bude zapotřebí:
- 1 plechovka Salka
- 250 g másla
Doba přípravy je 70 minut.
Doba pečení je 30 minut.
Doba odležení je 12 hodin.
Postup výroby
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce přidáme máslo, med, cukr a vymícháme. Poté přidáme ocet a sodu a opět vše dohromady smícháme. Směs dáme na oheň a za stálého míchání vaříme, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Poté hlídáme, aby se směs zbarvila do hněda. Jakmile dojde ke zhnědnutí, odstavíme. Po částečném zchladnutí zapracujeme mouku. Těsto přikryjeme a necháme hodinu vykynout v teple. Z těsta vytvoříme 7 až 8 kuliček. Každou kuličku vyválíme na slabou placku a dáme péci. Placky by měly mít tvar dortové formy.
Salko na krém se musí vařit po dobu 3 hodin, přičemž by mělo být ponořené po celou dobu ve vodě. Salko se vaří přímo v plechovce!
Jakmile je vše hotovo, musíte upečené placky navršit na sebe. Každou placku potřete krémem, nevyjímaje boky medovníku. Celý dezert posypte moučkovým cukrem. Medovník nechte v chladu přes noc uležet. Dezert můžete místo cukru posypat i mletými vlašskými ořechy.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Takeaway