Květákové placičky ze syrového květáku
Suroviny:
- 1 ks květáku
- 2 vejce
- 6 lžic polohrubé mouky
- 6 lžic mléka
- mletý kmín
- sůl
- koření dle libosti, třeba houbové
Postup:
Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše pořádně zamícháme a tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Teplé květákové placičky podáváme s bramborovou kaší nebo brambory. Výborně chutnají i studené.
Květákové karbanátky
Suroviny:
- 1 květák
- 2 vejce
- salám
- sůl, pepř, kmín mletý
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
Uvaříme květák doměkka ve slané vodě, poté ho rozmačkáme, přidáme vejce, nastrouhaný salám (množství dáme dle svých možností a chuti). Vše zamícháme a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Z takto připravené hmoty tvoříme placičky, které smažíme dozlatova na oleji z obou stran. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Květákové placičky se sýrem
Suroviny:
- 1 menší květák
- šalotka
- 3 vejce
- 20 dkg eidamu
- pepř, sůl
- muškátový oříšek
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
Do vroucí osolené vody dáme vařit umytý, rozkrájený květák. Uvařený zcela doměkka rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce, sekanou šalotku, sůl, pepř a nastrouhaný eidam, vše dobře promícháme. Poté přisypeme tolik strouhanky, abychom mohli tvořit květákové karbanátky. Květákové karbanátky se sýrem smažíme v předehřátém oleji z obou stran dozlatova a ukládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Květákové karbanátky se sýrem podáváme teplé, vlažné, ale i studené jako chuťovku.
Květákové placičky pečené v troubě
Suroviny:
- 1 květák
- 1 sáček instantní bramborové kaše
- 3 vejce
- muškátový květ
- 1 hrst šalotky
- 1 lžička grilovacího koření
- sůl dle potřeby
- teplá voda nebo mléko
Postup:
Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a šalotkou, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu tak, aby se daly tvarovat placičky. Připravíme placičky, které položíme na pečicí papír, lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova (horkovzdušná: 200 °C cca 25 min.). Výhodou je rychlá příprava, žádné dlouhé smažení u plotny a placičky nejsou nasáklé tukem. Před dopečením můžete ještě placičky vylepšit – posypat je strouhaným sýrem.
Staročeské květákové placky
Suroviny:
- 1 menší květák
- 2 vejce
- 2 housky
- 5 dkg eidamu
- 5 dkg šunky
- pepř, sůl
- troška mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- olej na smažení
Postup:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený rozmačkáme, smícháme s houskami, které jsme si namočili v mléce. Přidáme nastrouhanou šunku a sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř. Ze směsi vytvoříme placičky, které smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji a ukládáme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný tuk.
Autor: © gastum
Foto: © Howard61313