Recepty
Kuře na medu lze připravit několika způsoby a za použití různých dalších ingrediencí, je už jen na vás, co vám nejvíc chutná a čemu dáte přednost. Hlavními ingrediencemi, jak už sám název napovídá, jsou kuře s medem. Takové kuře na medu s rýží určitě nikdo neodmítne, ale nemusíte volit jako přílohu jen rýži, hodí se například i různě upravené brambory, těstoviny či zelenina.
Pečené kuře na medu
Ingredience:
- 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
- 5 lžic oleje
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce švestkových povidel
- 3 lžíce kečupu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce grilovacího koření
Postup:
Kuře omyjte a osušte, chcete-li péct kuře v celku, neporcujte ho, pokud ne, kuře naporcujte, ale nechte i s kůží. Ze zbylých ingrediencí připravte v misce marinádu. Marinádou potřete celé kuře, nezapomeňte na vnitřek kuřete, čím bude marináda nanesena důkladněji, tím bude hotové kuře lepší. Takto připravené maso nechte v lednici odležet a po pár hodinách můžete přendat do pekáče, podlít trochou vody a vložit do trouby předehřáté na 180 °C. Nechte asi 45 minut přiklopené, pak odklopte, několikrát přelijte výpekem, pokud ho je nedostatek, přidejte vodu a pečte bez víka do té doby, než se utvoří kůrčička.
Kuře na medu podle Pohlreicha
Ingredience:
- 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
- 1 kostka másla
- 3 lžíce medu
- kůra z jednoho citronu
- sůl
- pepř
Postup:
Kuře omyjte, osušte, osolte a opepřete. Po celém kuřeti rozetřete asi čtvrtku másla a vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Kuře dejte hřbetem nahoru, aby se nepřichytilo. Takto připravené pak pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, postupně podlévejte vodou, pak kuře otočte a pečte dalších 15 minut. Připravte si kůru z jednoho citronu, tu nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte se 3 lžícemi medu. Kuře vyndejte z trouby, přelijte výpekem a důkladně potřete připravenou směsí citronu s medem. Mezitím zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a kuře ještě na 5 minut vraťte zpět, aby se vše zapeklo a dotvořila se kůrčička.
Kuře na medu s hořčicí
Ingredience:
- 1 kg kuřecích nebo prsních řízků
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce hořčice, nejlépe dijonské nebo kremžské
- špetka sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Kuřecí řízky omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Z medu, hořčice, oleje, bylinek, soli a pepře připravte marinádu. Kuře vyskládejte do zapékací misky, kterou předem lehce vymázněte olejem, zalijte připravenou marinádou a dejte zapékat do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 45 minut.
Jak dělá kuře na medu Babica
Ingredience:
- 1 kuře
- 1/2 l světlého piva
- 1 balení olomouckých tvarůžků
- 3 jablka strouhaná
- 3 lžičky medu
- plátky slaniny
- sladká paprika
- sůl
- pepř
Postup:
Kuře omyjte, usušte, osolte, opepřete a okořeňte sladkou paprikou. Kuře přendejte do pekáče a dovnitř nacpěte pokrájené plátky slaniny společně s olomouckými tvarůžky a otvor uzavřete. Z piva, jablek a medu připravte směs, tu přilijte do pekáče ke kuřeti a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 45 minut až jednu hodinu, průběžně polévejte šťávou, aby se vytvořila kůrka.
Kuře na medu a pomerančích
Ingredience:
- 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
- 3 lžíce medu
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce oleje
Postup:
Kuře omyjte, osušte a naporcujte na čtvrtiny. Připravte si marinádu z oleje, medu, sójové omáčky, utřeného česneku a šťávy z citronu. Kuře důkladně potřete připravenou marinádou a nechte v lednici odležet. Poté kuře přendejte do pekáče, lehce podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, poté kuře otočte, na každý kus položte plátek oloupaného pomeranče, polijte výpekem a pečte dalších 30 minut. Abyste měli křupavou kůrčičku, polévejte kuřecí čtvrtky častěji.
Kuře na medu a pivu
Ingredience:
- 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
- 2 cibule nakrájené na půlkolečka
- 2 stroužky česneku
- 250 ml černého piva
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce kečupu
- šťáva z 1/2 citronu
- olej na opékání
- sůl
- pepř
Postup:
Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtky. Rozehřejte si troubu na 250 °C. Kuřecí čtvrtky osolte, opepřete, do pekáčku nalijte trochu oleje a vložte kuře. Nechte v troubě z obou stran krátce zatáhnout, poté přidejte cibuli, přiklopte a nechte 15 minut dusit. Ze zbylých surovin – piva, medu, kečupu, česneku a citronové šťávy – si připravte marinádu. Snižte teplotu v troubě na 180 °C, kuřecí čtvrtky přelijte připravenou marinádou a vložte zpět do trouby, už nemusíte přiklápět. Pečte 30 až 40 minut, průběžně polévejte šťávou. Pokud se vám šťáva vypeče, přidejte trochu vody, aby se cibule nepálila.
Kuře na medu se zázvorem
Ingredience:
- kuře nebo kuřecí čtvrtky
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- sůl
Postup:
Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtiny. Z medu, zázvoru, citronové šťávy, oleje, sójové omáčky, česneku, chilli papriček a soli připravte marinádu. Touto marinádou důkladně potřete kuře a nechte v lednici alespoň 2 hodiny marinovat. Poté přendejte do pekáče, podlijte trochou vody a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi hodinu, průběžně podlévejte výpekem, abyste si vytvořili kůrčičku.
Autor: © Nina Vinšová
Foto: © Vyperx1