Složení bylinkového másla
Jak sám název napovídá, jednou z hlavních surovin je povolené máslo, toho ostatního už – pokud jde o množství – nebude v takové míře, ale rozhodně nejde o ingredience méně důležité. V bylinkovém másle by nemělo chybět alespoň několik druhů bylinek, například pažitka, petrželová nať, libeček, kerblík, bazalka, oregano, majoránka, paprika, medvědí česnek či saturejka, a dochucené by mělo být česnekem a solí. Pokud si netroufáte vybrat si určité bylinky nebo se vám do toho nechce pouštět, můžete si zakoupit již hotovou směs pro přípravu bylinkového másla.
Bylinkové máslo podle Pohlreicha
Chcete-li si připravit bylinkové máslo podle Pohlreicha, bude vám stačit jen pár surovin.
Ingredience:
- 200 g másla
- kopr
- lístky estragonu
- rozmarýn
- šalvěj
- tymián
Postup:
Nejprve na drobno nasekejte rozmarýn, pak postupně přidejte zbytek bylinek a dobře je promíchejte. Smíchejte s povoleným máslem. Vzniklé bylinkové máslo upravte do tvaru válečku, zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a dejte vychladit do ledničky. Takto připravené máslo je vhodné použít na steaky, hamburgery, brambory, těstoviny, ale i jen tak namazat na obložený chleba.
Domácí bylinková másla
Doma si můžete připravit různé druhy bylinkových másel, záleží na vaší chuti a fantazii. Vždy jen smícháte různé druhy bylinek s požadovaným množstvím povoleného másla a dle potřeby můžete dochutit solí či pepřem, pro inspiraci vám navrhuji vyzkoušet pár typů bylinkových másel.
Česnekovo-bylinkové máslo
- máslo, česnek, čerstvý rozmarýn, šalvěj a tymián
Pažitkové máslo
- máslo, čerstvá pažitka
Petrželovo-citronové máslo
- máslo, čerstvá petrželová nať, citronová šťáva
Paprikové máslo
- máslo, mletá uzená paprika, pálivá paprika
Limetkovo-koriandrové máslo
- máslo, česnek, čerstvý koriandr, limetková šťáva
Postup:
Máslo vyšlehejte ručním šlehačem, přidejte uvedené ingredience, vzniklou hmotu přendejte do alobalu nebo potravinářské fólie a nechte ztuhnout v ledničce.
Bylinkové máslo jako z pizzerie
Zachutnalo vám máslo v pizzerii a rádi byste ho vyzkoušeli také? Tady máte recept na přesně takové.
Ingredience:
- 100 g másla
- 250 g pomazánkového másla nebo lučiny
- 1 stroužek česneku
- sušená bazalka
- sušené oregano
- pepř a sůl na dochucení
Postup:
Povolené máslo našlehejte šlehačem, přidejte pomazánkové máslo a utřený česnek, sušené bylinky, na závěr dochuťte solí a pepřem. Důkladně vyšlehejte. Hotové bylinkové máslo buď přendejte do misky a nechte, ať si ho na chleba namaže každý sám, nebo to udělejte vy. Aby bylinkové máslo bylo přesně takové jako v pizzerii, měli byste si dát záležet i na podávaném pečivu, které by mělo být také domácí.
Autor: © Nina Vinšová
Foto: © Benreis