Řecké grilované kotlety
Ingredience na 4 porce
- 4 vepřové kotlety;
- 6 polévkových lžic řepkového oleje;
- 1 citron, šťáva;
- pepř;
- 1 polévková lžíce oregano, čerstvě nasekané;
- 2 stroužky česneku;
- sůl.
Postup
Vepřové kotlety jsou v Řecku oblíbené, stejně jako grilované jehněčí kotlety. Místo oregana, jako v tomto receptu, můžete použít i 5 lístků čerstvé šalvěje.
Kotlety omyjte a osušte. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou a pepřem. Vmíchejte oregano do citronové olejové omáčky. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Vložte česnek do omáčky. Kotlety potřeme omáčkou a nechte 1 hodinu marinovat v lednici.
Poté kotlety osušte a okraje každé 2 cm nařízněte, aby maso při grilování zůstalo rovné. Kotlety opékejte na rozpáleném grilu asi 8 minut z každé strany. Kotlety osolte a horké je podávejte.
Grilovaná kotleta s česnekem
Ingredience na 4 porce
- 4 Vepřové kotlety (asi 2 cm silné)
Na marinádu
- 1 stroužek česneku;
- 3 polévkové lžíce citronová šťáva;
- 1 lžička medu;
- 4 polévkové lžíce oleje;
- čerstvě mletý pepř.
Na salát
- 1 celá palice česneku;
- 1 citrón;
- 1 malý ledový salát;
- 150 ml zakysané smetany;
- 1 lžička cukru;
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy;
- sůl;
- čerstvě mletý pepř;
- 1 balení řeřichy.
Postup
Kotlety opláchněte a osušte. Na marinádu oloupejte a prolisujte česnek. Vmíchejte citronovou šťávu, med, olej a trochu pepře a maso v ní nechte asi 1 hodinu v lednici odležet.
Česnek rozdělte na jednotlivé stroužky, vložte do hliníkové misky s trochou vody a zvolna opékejte na grilu asi 10 minut. Citron nakrájejte na měsíčky a na poslední 1-2 minuty přidejte ke stroužkům česneku.
Kotlety vyjměte z marinády a grilujte na rozpáleném grilu 4–5 minut z každé strany. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Salát omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Uspořádejte na talíře. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Salát pokapejte a navrch posypejte nakrájenou řeřichou.
Přidejte kotlety s česnekem a citronem a podávejte.
Jednoduché grilované kotlety
Ingredience na 4 porce
- 4 vepřové kotlety;
- 4 lžíce oleje;
- 1 lžička soli;
- 1 lžička čerstvě mletého pepře;
- 1 lžička BBQ koření bez soli.
Postup
Na grilované kotlety se používá maso z hřbetu. Jde o spíše suché, zdravější maso, proto než půjde na gril, musí se dobře naložit v oleji, grilovacím koření, soli a pepři a nechá se pár hodin (nejlépe přes noc) odležet.
Pak už jen gril musí mít správnou, horkou teplotu a maso lze ihned položit na grilovací rošt. Maso nechte na rozpáleném grilu asi 10-15 minut a mezi tím ho několikrát otočte. Hotovo!
Maso lze samozřejmě opéct i na pánvi s rozpáleným olejem. Na pánvi maso trvá asi 5 minut (2,5 minuty z každé strany). Před podáváním nechte kotlety dalších 5 minut odpočinout.
Grilovaná vepřová kotleta
Ingredience na 4 porce
- 4 vepřové kotlety (240 g každá);
- 1,8 l ledově studené vody;
- 60 gramů soli;
- 50 gramů cukru;
- olej na vymazání grilovacího roštu.
Postup
Smíchejte ledovou vodu, sůl a cukr ve velké míse. Přidejte kotlety a dejte na 1 hodinu do lednice.
Předehřejte gril. Namažte grilovací rošt.
Vyjměte vepřové kotlety z mísy a osušte je kuchyňskou utěrkou. Dochuťte solí a pepřem.
Kotlety položte na gril a opékejte je na přímém ohni asi 3 až 5 minut z každé strany. Zavřete kryt grilu a pokračujte v opékání kotlet na nepřímém žáru asi 10-15 minut, dokud nedosáhnou teploty jádra 57 °C. Kotlety vyjměte z grilu a nechte je 10 minut odpočívat.
Grilovaný řízek
Ingredience na 4 porce
- 4 vepřové kotlety, asi 2 cm silné;
- 1 lžička soli;
- 1 lžička pepře;
- 1 stroužek česneku čerstvě lisovaný;
- 1 lžička mleté papriky;
- 3 lžíce oleje;
- 1 lžička hořčice.
Postup
Na marinádu dejte do mísy olej, sůl, pepř, papriku, hořčici a česnek a dobře promíchejte.
Poté kotlety potřete marinádou, položte kotlety na talíř nebo do misky a přikryjte alobalem. Dejte je do lednice asi na 2 hodiny.
Mezitím si můžete připravit nebo rozpálit gril.
Kotlety nyní grilujte na rozpáleném grilu (přímo nad uhlíky) asi 7 minut z každé strany. U grilu na dřevěné uhlí je nejlepší umístit kotlety do hliníkové grilovací pánve.
Jako přílohu podávejte grilovací omáčky, grilovanou zeleninu, česnekovou bagetu a salát.
Marinované vepřové kotlety
Ingredience na 4 porce
- 4 vepřové kotlety s kostí;
- 80 ml světlé sójové omáčky;
- 2 lžičky worcesterské omáčky;
- 2 lžíce hnědého cukru;
- 1 lžička dijonské hořčice;
- 1/2 lžičky černého pepře;
- 2 stroužky česneku (lisované).
Postup
Nejprve omyjte vepřové kotlety a osušte je kuchyňskou utěrkou.
Nyní vložte kotlety do sáčku na zip nebo do vakuového sáčku.
Do misky dejte sójovou omáčku, použijte světlou, v mase zanechá méně tmavé barvy a je slanější, takže sůl nepotřebujete. Přidejte k ní worcester, hnědý cukr, pepř, hořčici a prolisovaný česnek a vše smíchejte a poté marinádu nalijte do sáčku s kotletami a maso trochu promasírujte.
Vymačkejte vzduch, jak nejlépe to půjde a nechte v lednici 2 až 24 hodin marinovat.
Pokud vlastníte vakuovou zatavovačku, je to výhoda.
Půl hodiny před vložením na gril maso vyndejte z lednice.
Kotlety položte na gril, aby se ostře opékala.
Po 90 sekundách maso pootočte 45°. Po dalších 90 sekundách otočte a opékejte stejným způsobem. To mu dává skvělé pražené aroma a pěknou značku.
Poté kotlety umístěte do oblasti s nepřímým žárem na odkládací mřížku, kde by měla být teplota kolem 120-140°C.
Pro sledování teploty jádra zapíchněte sondu teploměru do nejtlustšího kusu kotlety.
Jakmile teplota jádra dosáhne 75°C, sundejte je z grilu.
Kotlety nechte chvíli odpočinout a poté podávejte.
Maso nejen vypadá velmi lákavě kvůli barvě, ale má také úžasnou chuť díky marinádě.
Jako přílohu můžete použít domácí bramborový salát.
Marináda na kotlety
Marináda je nejlepší způsob jak naložit vepřovou kotletu na gril.
Pivní marináda
Ingredience
- sůl;
- čerstvě mletý pepř;
- mletá paprika;
- česnek;
- cibule.
Postup
Příprava první marinády je jednoduchá.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte.
Maso osušte a dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Umístěte ve vrstvách do mísy a mezi vrstvy kotlet vložte kolečka cibule.
Nakonec to celé zalijte pivem, aby bylo maso dobře zakryté. Kotlety nechte v pivní marinádě dobrých osm hodin.
Medová marináda
Ingredience
- sůl;
- pepř;
- mletá paprika;
- chilli;
- med;
- trochu rajčatového protlaku - v případě potřeby kečup;
- olej.
Postup
Příprava medové marinády je také jednoduchá.
Med, rajčatový protlak a olej smíchejte zhruba ve stejných částech a dochuťte solí, pepřem, paprikou a chilli kořením, kotlety potřete touto marinádou a nechte odstát.
Vepřové kotlety buď potřete marinádou a nechte nasáknout, nebo je zabalte do igelitového sáčku spolu s marinádou a nechte odležet.