Rychlý jablkový koláč
Ingredience:
- 220 g polohrubé mouky
- 220 g cukru
- 4 vejce
- 500 g jablek nahrubo nastrouhaných
- 150 ml oleje
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Recept na tento jablečný koláč je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník, protože jediné, co potřebujete umět, je vážit suroviny. Odměřené suroviny dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Připravte si vysoký plech nebo pekáč, který vymažte máslem či olejem, vysypte hrubou moukou a těsto do něj přelijte. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 °C a pečte asi 25 minut. Upečený koláč po vychladnutí můžete potřít čokoládovou polevou nebo rozříznout a potřít marmeládou.
Jednoduchý jablkový koláč
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 200 ml kefíru
- 5 lžic kysané smetany
- 1 000 g oloupaných jablek
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Postup:
Oloupaná jablka nastrouhejte a smíchejte se skořicí a 50 g cukru a nechte stranou. Zbylé suroviny odměřte, dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Máslem nebo olejem si vymažte vyšší plech nebo pekáč a vysypte je hrubou moukou. Těsto nalijte na plech a navrch rozetřete připravená nastrouhaná jablka. Pokud vám nepůjdou jablka rovnoměrně rozetřít, vezměte lžíci a dělejte malé hromádky. Takto připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 40 minut.
Jablkový koláč s drobenkou
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 200 g Hery
- 3 ks vajec
- 1 000 g oloupaných jablek
- 250 g tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Drobenka:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 100 g změklého másla
Postup:
Nejprve si připravte drobenku. Do mísy nasypte odměřenou mouku a cukr, přidejte změklé máslo a mísením všech surovin v dlaních a drobením zpět do mísy utvořte drobenku.
Těsto začněte vyšleháním vajec, cukru, vanilkového cukru a Hery, poté přidejte tvaroh a mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Vymažte a vysypte vyšší plech, rozetřete na něj tužší těsto a pokrájejte jablka na tenké plátky nebo kostičky a ty rovnoměrně rozmístěte po celém těstě. Jablka zasypte připravenou drobenkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 40 minut.
Obrácený jablkový koláč
Ingredience:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru
- 6 lžic hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 kg oloupaných jablek
- 50 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
Obrácený jablkový koláč je někdy také nazýván koláčem naruby. Brzy budete vědět proč. Jablka zbavte jádřince a pokrájejte je na plátky či kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete jablka, ty posypte 50 g cukru a mletou skořicí. Na jablka nalijte těsto, které si připravíte tak, že si oddělíte bílky od žloutků, bílky vyšleháte do tuhého sněhu, poté postupně přidáváte cukr, žloutky, mouku a prášek do pečiva. Takto připravený koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až koláč úplně vychladne, tak ho obraťte, opatrně odstraňte papír, a pokud chcete, můžete polít čokoládovou polevou. Nebo jen lehce pocukrujte a můžete podávat.
Jablkový koláč s pudinkem
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 6 vajec
- 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 10 lžic vody
- 2 vanilkové pudinky
- 500 ml mléka
- 10 g cukru
- 500 g zakysané smetany
Postup:
Vyšší plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj nastrouhaná jablka, která posypte 50 g cukru. Těsto připravte vyšleháním vajec a cukru do pěny, postupně přidejte vodu, mouku a prášek do pečiva. Přelijte jablka těstem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím uvařte pudink z vanilkového pudinku, mouky a 10 g cukru. Nechte téměř vychladnout a pak do něj přimíchejte zakysanou smetanu. Upečený a úplně vychladlý koláč otočte naruby, sundejte pečicí papír a potřete připraveným pudinkem. Navrch můžete nasypat kakao, skořici, sekané ořechy nebo nastrouhanou čokoládu.
Jablkový koláč s tvarohem
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 180 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 250 g Hery
- 1 prášek do pečiva
Nádivka z jablek:
- 600 g jablek oloupaných a nastrouhaných nahrubo
- 50 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 vanilkového pudinku
Nádivka z tvarohu:
- 400 g polotučného tvarohu
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
Postup:
Nejprve si připravte jednotlivé nádivky, a to tak, že v míse vždy smícháte všechny suroviny. I těsto připravíte tak, že jen smícháte všechny odměřené suroviny. Až budete mít těsto důkladně propracované, rozdělte ho na 1/3 a 2/3. Ten menší díl dejte do sáčku a vložte ho do mrazáku, větší část buď rozválejte, nebo prsty rozprostřete po celé ploše plechu vyloženého pečicím papírem. Na vrstvu těsta rozetřete jablkovou a tvarohovou náplň, pořadí si zvolte sami. Na povrch koláče rovnoměrně nahrubo nastrouhejte zbylé těsto, které jste měli uložené v mrazáku. Pečte v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 °C po dobu asi 30 minut.
Jablkový koláč se sněhem
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 150 g másla
- 1 ks vejce
- 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový pudink
- 4 ks bílků
- 50 g moučkového cukru
Postup:
Smíchejte mouku, 150 g cukru, rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, je-li příliš tuhé, můžete přidat pár lžic mléka nebo vody. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rozprostřete. Jablka smíchejte s pudinkem, skořicí a 50 g cukru a navrstvěte je na připravené těsto. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, poté vyjměte, ušlehejte tuhý sníh z bílků, do něho zašlehejte moučkový cukr a rozetřete na koláč, vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut.
Křehký jablkový koláč
Ingredience:
- 750 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 220 g másla
- 2 ks vajec
- 1 a půl lžičky jedlé sody
- 6 lžic mléka
Náplň
- 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 lžička skořice
Postup:
Nejdříve si připravte náplň. Dejte do hrnce vařit nastrouhaná jablka, máslo, cukr a skořici, až začnou jablka bublat a budou měkká, odstavte je a nechte úplně vychladnout.
Těsto vypracujte na vále ze všech odvážených surovin. Až ho budete mít důkladně propracované, rozdělte ho na dva stejné díly. Plech si vyložte pečicím papírem a z každého dílu těsta vyválejte obdélník o rozměru plechu. Jeden díl přendejte na plech, pak na něj rovnoměrně rozetřete vrstvu vystydlé náplně a zakryjte druhou plackou. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 20 až 30 minut. Až koláč vystydne, můžete ho potřít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.
Autor: © Nina Vinšová
Foto: © ilaria