Hrníčkový recept na piškotové těsto na dort
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 ½ hrnku cukru moučka
- 4 vejce
- 10 lžic oleje
- 10 lžic vlažné vody
- ½ prášku do pečiva
Postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem krásně do pěny, přidejte olej, vodu, promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do těsta postupně přidávejte mouku, do níž jste již rozmíchali prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na dort a pečte ve vyhřáté troubě při 170–180 °C dozlatova. Po vytáhnutí z trouby otočte formu dnem nahoru, při postupném chladnutí by měl korpus zůstat nadýchaný.
Hrníčkový recept na piškotové těsto z hladké mouky
Suroviny:
- 4 vejce
- 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- špetka soli
Postup:
Bílky se špetkou soli ušlehejte dotuha. Žloutky s cukrem ušlehejte do husté, světlé pěny. Poté do ní vmíchejte mouku a nakonec sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do formy s vymazaným a vysypaným dnem (průměr 28 cm). Do zbylé části vmíchejte kakao a nalijte na světlé těsto. Urovnejte, případně tenkým koncem vařečky trochu promíchejte. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova (180 °C, cca 15 minut).
Hrníčkový recept na piškotové těsto s ovocem
Suroviny:
- kompotované nebo čerstvé ovoce
- vanilkový cukr
- pečicí papír
- 1 hrnek cukru krupice
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
Postup:
V míse míchejte elektrickým šlehačem cukr, olej a vejce cca 10 minut. Potom po troškách přidávejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přilijte mléko. Promíchejte a nalijte na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta trochu uhlaďte a posypte nakrájeným kompotovaným ovocem (předem jej obalte ve vanilkovém cukru). Ovoce můžete použít i čerstvé – omyté a nadrobno nakrájené. Buchtu pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
Hrníčkový recept na piškotové těsto na bublaninu
Suroviny:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- třešně nebo višně (kompotované či čerstvé)
Postup:
Do misky rozklepněte celá vejce, přidejte cukr (krupicový i vanilkový) a dobře rozmíchejte. Přilijte smetanu a znovu zamíchejte. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, opět důkladně promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Poklaďte ovocem (je dobré ho trochu obalit v mouce, aby se nepropadlo moc do těsta; kompotované samozřejmě předtím nechat okapat) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Ztlumte na 180 °C a pečte cca 20–25 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujte.
Piškotová roláda
Suroviny:
- 7 lžic cukru krupice
- 6 lžic kakaa
- 6 vajec
- tuk na potření a mouka na posypání alobalu
Postup:
Vejce s cukrem ušlehejte ve šlehači do husté pěny, pak vmíchejte kakao. Těsto rozetřete na tukem vymazaný, moukou vysypaný alobal, kterým jste vyložili plech. Prudce pečte ve vyhřáté troubě, dokud těsto neztuhne. Vychladlý plát těsta potřete libovolnou náplní a zaviňte.
Můžete použít například tuto zajímavou náplň:
Suroviny:
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1 lžíce vaječného koňaku
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Smetanu ušlehejte a postupně do ní vmíchejte moučkový a vanilkový cukr. Nakonec vmíchejte vaječný koňak.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Vegan Feast Catering