Cuketové bramboráky na plech v troubě
Ingredience: 500 g oloupaných brambor, 500 g cukety, 2 lžíce rostlinného oleje, 60 g ovesných vloček, 2 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka, 600 g sýru Cottage
Technologický postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C a mezitím si nastrouháme brambory a cuketu. Pak je smícháme v míse s vločkami a necháme alespoň 30 minut vločky nasáknout přebytečnou vodu ze zeleniny. Do směsi přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a důkladně těsto promícháme. Na množství z receptu použijeme 2 plechy, které vyložíme pečicím papírem a pokapeme každý lžící oleje. Na plech klademe těsto a tvarujeme na tenké placičky. Bramboráky pečeme z každé strany cca 15 minut do zlatova. Podáváme se sýrem Cottage a čerstvou zeleninou.
Cuketové placky
Ingredience: 500 g cukety, 3 vejce, 5 vrchovatých lžic hladké mouky, sůl, drcený kmín, 6 stroužků česneku, olej na smažení
Technologický postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo (u přezrálejší odstraníme změklý vnitřek se semeny). Nastrouhanou cuketu osolíme, zamícháme a necháme zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Vodu, kterou potom osolená masa cukety pustí, slijeme a hmotu ještě rukama vymačkáme a všechnu vodu vylijeme. Do této hmoty bez vody přidáme vejce, kmín a 2 špetky soli. Přidáme mouku a umícháme těsto, které bude hustší, než na jaké jsme zvyklí, když děláme bramborák. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku. Z připraveného těsta smažíme placky. Těsto nabíráme lžící a na pánvi z něj tvarujeme menší a poněkud silnější placky. Placky se opékají z obou stran dozlatova. Musejí mít opečený povrch a vnitřek trochu měkčí.
Cuketové bramboráky s brambory
Ingredience: 400 g nastrouhané cukety, 400 g brambor, 150 g tuku, 100 g hladké mouky, 5 lžic vlažného mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, majoránka, pepř mletý, sůl
Technologický postup: Omytou cuketu nastrouháme najemno, chvíli ji necháme odležet, přebytečnou vodu slijeme. Brambory oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme. Vodu z brambor slijeme také, poté k nim přidáme připravenou cuketu, sůl, pepř, majoránku, rozetřený česnek, rozklepnutá vejce, hladkou mouku, mléko podle potřeby (aby těsto nebylo tuhé), a vše zamícháme ve středně husté těsto. Do rozehřátého tuku klademe lžící bramborové těsto, vidličkou rozetřeme na placku a osmažíme po obou stranách dozlatova. Hotové bramboráky klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme je ještě horké, aby byly křupavé, a to jako přílohu nebo i samostatný chod.
Cuketové bramboráky bez brambor
Ingredience: 500 g cukety, 1 vejce, mléko, mouka, olej na smažení, sůl, majoránka
Technologický postup: Cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme do misky a přidáme vejce, mouku, mléko a majoránku, kterou protřeme v dlaních, aby byla více aromatická. Podle chuti přidáme sůl. Mléko a mouku přidáváme podle potřeby tak, aby nám vzniklo těsto jako na bramboráky. Na rozpáleném oleji poté smažíme placky. Usmažené cuketové bramboráky pokládáme na ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk. Cuketové bramboráky podáváme podle chuti.
Cuketové bramboráky se sýrem
Ingredience: 600 g cukety, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 150 g tvrdého sýra, 3 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka, pažitka, olej na smažení
Technologický postup: Cuketu oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nastrouháme ji nahrubo. V míse rozšleháme mléko s vejci a moukou, přidáme na kostičky nakrájený sýr, cuketu a vše důkladně promícháme. Směs ochutíme česnekem, kořením, nasekanou pažitkou a podle potřeby přisolíme. Na pánvičce rozehřejeme olej a lžící do něj klademe těsto, které rozetřeme do tvaru placičky a po obou stranách smažíme dočervena. Do cuketového těsta můžeme navíc přidat na nudličky nakrájenou jakoukoliv uzeninu. Usmažené placičky necháme na ubrousku okapat a podáváme je horké s tatarskou omáčkou či jiným dresinkem a s hlávkovým salátem.
Cuketové bramboráky bez mouky
Ingredience: 500 g cukety, 2 cibule, 3 vejce, kmín, sůl, olej na smažení, 3 stroužky česneku
Technologický postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme. Dvě třetiny nastrouháme nahrubo a zbylou třetinu najemno (jak kdo má rád). Cibule nakrájíme na menší kousky. Z nastrouhané cukety vymačkáme a slijeme vodu. Cuketu smícháme s cibulí, vejcem, kmínem, prolisovaným česnekem a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme a opět promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém bramboráčky smažíme dozlatova z obou stran. Podáváme podle chuti.
Cuketové bramboráky bez vajec
Ingredience: 2 ks středních cuket, 6 stroužků česneku, 250 g hladké mouky, kurkuma, sůl, pepř mletý, majoránka, olej na smažení
Technologický postup: Připravují se stejně jako bramboráky, jen je potřeba dát více mouky (množství je orientační) a nedělat tenké placky – cuketa se smrskne a z tenké placky zůstane mřížka. Pokud se těsto udělá napůl z brambor a napůl z cuket, je vše stejné jako u bramboráků – lze dělat i tenké placičky a nemusí se dávat tolik mouky. Škrob z brambor stačí. Cukety rozpůlíme, vyjmeme jádra a dužinu a takto připravené je nastrouháme. Vymačkáme vodu, přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, hladkou mouku, sůl, mletý pepř, majoránku a vše důkladně promícháme. Podle potřeby ještě můžeme dochutit nebo přidat mouku, aby nám vzniklo hustší těsto. Takto připravené těsto dáváme na pánev a tvarujeme z něj placky, které na oleji opékáme dozlatova po obou stranách.
Autor: © Mgr. Michal Vinš
Foto: © Egan Snow