Facebook Síť X Pinterest email tisk

Bitky po kozácku

Napsala Nina Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Zajímá vás téma BITKY PO KOZÁCKU RECEPT? Tak právě pro vás je určen tento článek. Bitky po kozácku jsou placky ze směsi mletého masa, které se opékají na pánvi do zlatova a při podávání se zdobí opečenou cibulí.


Obsah článku

Bitky – charakteristika

Jedná se o směs hovězího, telecího a vepřového masa s dalšími přísadami, opečenou v tuku do zlatova. Vůni i chuť plackám dodává směsice upečeného masa a smažené cibule, jsou na skusu křehké, šťavnaté. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory, tatarská nebo jiné studené omáčky.

Bitky po kozácku

Ingredience: 150 g cibule, 180 g předního hovězího masa, 180 g telecí plece, 370 g vepřové plece, 75 ml mléka, 150 ml oleje, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 150 g žemle

Technologický postup: Hovězí, vepřové a telecí maso opláchneme a jemně umeleme s cibulí a s žemlí namočenou v mléce. Směs mírně osolíme, přidáme mletý pepř, vejce, dobře promícháme a rozdělíme na 20 stejných dílů. Z jednotlivých dílů tvarujeme kulaté ploché placičky (bitky) a v části horkého oleje je po obou stranách opečeme dozlatova. Při podávání bitky na povrchu zdobíme kolečky cibule osmažené ve zbylém tuku do zlatavé barvy.

Bitky po kozácku z mletého masa

Ingredience: 500 g mletého masa, 100 g cibule, 100 g žemle, ½ dl mléka, sůl, mletý pepř, 1 vejce, 1 dl oleje

Technologický postup: Mleté maso smícháme s namočenou a dobře vyždímanou vekou, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Pak tvarujeme placičky-bitky, které smažíme dozlatova po obou stranách. Při podávání pokládáme na bitky kolečka cibule osmažené na zbylém tuku.

Bitky po kozácku zapečené v troubě

Ingredience: 600 g mleté směsi masa (vepřové, hovězí a telecí), 1 cibule, 2 tvrdé housky, červená sladká paprika, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce másla, hladká mouka, 70 ml mléka, strouhaný tvrdý sýr, 400 g brambor

Technologický postup: Z mletého masa, do zlatova osmažené cibule, papriky, namočené housky v mléce, soli a pepře se udělají malé placičky (bitky), které se opečou na másle. Z másla, mouky a mléka se připraví bešamel do kterého přidáme sýr. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, rozložíme do zapékací misky, poklademe karbanátky a zalijeme bešamelem. Necháme zapéct asi 20 minut.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bitky po ukrajinsku

Ingredience: 800 g mletého hovězího masa, 5 lžic kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule, houby, mletý pepř, sůl, tuk na smažení

Technologický postup: Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s hladkou moukou. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme doměkka. Ze směsi vytvoříme malé placičky, které na horkém tuku po obou stranách usmažíme. Smažené bitky vyjmeme na talíř a do šťávy po smažení vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, doměkka podušené houby a vmícháme kečup. Dusíme do změknutí cibule. Na talíř dáme bitky a přelijeme je omáčkou.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Matěj Baťha

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku

Bitky po kozácku

Milan

Jsem na rozpacích. Chci se podívat na recept "Bitky po kozácku", a hlavně bych rád viděl jak takové jídlo má vypadat. Receptů je na netu několik, ale nikde jak to má vypadat. Jsou i obrázky, jako že se jedná o pouhé karbanátky. Přitom v telelce se mluvilo o jakýchsi plackách ve kterých je zapečené mleté maso. V sedumdesátých letech to měl být údajně hit.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Strouhaný křen
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Pampeliškový med
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.