Grilovaný řízek
Suroviny (na 1 porci):
- 150 g masa (vepřového, kuřecího nebo telecího)
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- máslo
- sůl
- citron
- petrželka
Postup:
Maso jemně naklepejte, osolte, obalte jako klasický řízek, ale opečte na grilu, ne ponořený v oleji na pánvičce. Na hotový řízek pak položte kousíček másla ve formě hoblin, citron a čerstvou petrželku. Jako příloha se hodí brambory nebo chleba.
Kuře s nádivkou
Suroviny (na 1 porci):
- 100 g kuřecích řízků
- hladká mouka
- houska (stará 1 den)
- šunka
- odstředěné mléko
- bílek
- máslo
- sůl
- petržel nebo pažitka
Postup:
Očištěný kuřecí řízek nařízněte a udělejte kapsu, do ní vložte nádivku, kterou připravíte následujícím způsobem: housku namočte v mléce, dobře vyždímejte, přidejte lžičku másla, vyšlehaný bílek, nakrájenou šunku, zelenou nať a sůl a celou směs dobře propracujte. Jakmile naplníte kapsu, zajistěte ji nití či párátky. Řízky s nádivkou pak položte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, podlijte vodou a dejte péct. Po upečení můžete dát do vývaru kousek másla. Nejvhodnější přílohou budou vařené brambory nebo rýže. Na jaře si můžete pokrm dozdobit mladými kopřivami.
Květáková polévka
Suroviny (na 1 porci):
- 60 g květáku
- vývar z masa
- sůl
- hladká mouka
- 30 g mléka
Postup:
V hrnci nasucho opražte hladkou mouku, přidejte vývar a vařte. Poté přidejte malé květáčky (můžete dle chuti přidat i nadrobno nakrájené brambory či mrkev) a mléko a vařte doměkka. Nakonec zčásti polévku rozmixujte a osolte. Po uvaření můžete přidat kousek másla a dozdobit polévku na talíři čerstvou zelenou natí.
Pečená treska se sýrem
Suroviny (na 1 porci):
- 150 g tresky
- 50 g tvrdého sýra (do 30 %)
- 1 citron
- sůl, kmín
- brambory
- máslo
Postup:
Jestliže budete pokrm připravovat z chlazené tresky, tak ji jen omyjte a pak osušte. Pokud pracujete s mraženou treskou, tak ji chvíli nechte povolit při pokojové teplotě, poté omyjte a zase dobře osušte. Rybu poté položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ji šťávou z citronu. Trošku tresku osolte a okmínujte. Nakonec na struhadle postrouhejte tvrdý sýr a hustě jej nasypte na rybu. Takto připravenou tresku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 až 20 minut. Hotovou rybu podávejte s pečenými brambory omaštěnými s trošičkou másla.
Vepřové přírodní řízky na bylinkách
Suroviny (na 1 porci):
- 200 g vepřových libových řízků
- hladká mouka
- bazalka
- provensálské koření
- máslo
- sůl
Postup:
Plátky masa důkladně naklepejte, osolte, okořeňte bazalkou a provensálským kořením. Poté je obalte v mouce a dejte na pánev péct – podlévejte vodou, ne olejem. Na závěr položte na řízky kousíček másla. Podávejte s vařenými brambory.
Rajská omáčka
Suroviny (na 1 porci):
- 200 g hovězího masa
- sladký kečup
- hladká mouka
- cukr
- mléko
- sůl
Postup:
Do osolené vody dejte vařit hovězí maso. Jakmile bude měkké, vyjměte jej z vývaru a do vývaru dejte 2–3 lžíce kečupu. Dobře promíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté zahustěte na sucho opraženou moukou a povařte alespoň 10 minut. Omáčku dochuťte cukrem, přidejte cca 1/4 hrnečku mléka a dle chuti dosolte.
Špagety s kuřecím masem
Suroviny (na 1 porci):
- špagety
- 100 g kuřecích prsou
- 2 rajčata
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- 50 g strouhaného nízkotučného eidamu
- mletá sladká červená paprika
- mletý kmín
- petrželová nať
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na kostičky, okořeňte je a poduste je v trošce vody. Poté k nim přidejte na kostičky nakrájená rajčata. Jakmile bude maso měkké, přidejte rajský protlak a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Omáčku servírujte na špagety posypané sýrem.
Zapečené těstoviny se špenátem
Suroviny (4 porce):
- 1 balení mraženého špenátu
- 300 g těstovin
- 2 bílky
- 100 g 20% eidamu
- sůl
- trochu másla
Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě ale tak, ať nejsou úplně měkké. Mezitím rozpusťte špenát v hrnci a nechte ho chvíli vařit. Lehce osolte a můžete přidat i trošku másla. Mísu na zapékání vymažte máslem a střídejte vrstvu těstovin, špenátu a nastrouhaného sýra. Opakujte ještě jednou a zalijte směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh), nakonec posypte sýrem. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut.