Vepřové koleno
Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.
Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.
Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.
Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.
Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.
Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.
Jak dělá vepřové koleno Pohlreich
Ingredience: 2 ks zadních vepřových kolen, 1 l černého piva, 2 cibule (neloupané, přepůlené), 2 mrkve (krájené na větší kusy), 1 petržel (krájená na větší kusy), 3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 l vody, 1 chilli paprička, 100 g medu, sůl
Technologický postup na uzené vepřové koleno podle Pohlreicha: Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen. Jakmile jsou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.
Vařené vepřové koleno (ovarové koleno)
Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl
Technologický postup: Pečlivě opálené, očištěné koleno opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do vařící vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, rozkrojenou cibuli, celý česnek a zvolna vaříme pod poklicí doměkka. Koleno vyjmeme a vykostíme, servírujeme nakrájené na plátky a mírně přelité horkým vývarem.
Pečené vepřové koleno v troubě
Ingredience: 2 ks zadního vepřového kolene, 6 stroužků česneku, kmín, 3 cibule, sůl, mletý pepř, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a vložíme půlku množství do pekáče. Kolena omyjeme a nařežeme, osolíme, lehce opepříme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s kapkou vody. Vložíme jej do pekáče a pokmínujeme. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu (kostičky či kolečka, lze použít i mraženou směs) a zbylou cibuli. Podlijeme množstvím vody a vložíme do vyhřáté trouby. Vepřové koleno pečeme 2,5 hodiny z toho 1,75 hodiny pod pokličkou, přičemž ho postupně otáčíme a poléváme výpekem. Poté 45 minut pečeme bez poklice a znovu pravidelně otáčíme a poléváme. Pečené vepřové koleno podáváme s chlebem, plnotučnou hořčicí či křenem.
Vepřové koleno vařené a pečené
Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 0,3 l černého piva, 5 lžic ostrého kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžíce worchesterové omáčky, 3 lžíce solamylu, 2 lžíce medu, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce kořenící směsi Gyros, mletý pepř, sůl
Technologický postup: Vepřové koleno dobře omyjeme a dáme do tlakového hrnce vařit spolu s bobkovým listem, celým černým pepřem, jalovcem, novým kořením a solí. Vaříme asi hodinu. Koleno vyjmeme, naporcujeme, nařízneme křížem kůži a vložíme do pekáče. Potřeme marinádou, kterou si připravíme smícháním kečupu, černého piva, lžíce medu, worchesterové omáčky, sójové omáčky, solamylu, prolisovaného česneku, mletého pepře, koření Gyros a solí. Marinádu ještě naředíme trochou vývaru z kolene. Pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě a často přeléváme. Nejprve zbylou marinádou a pak výpekem.
Vepřové koleno v papiňáku
Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, voda
Technologický postup: Koleno dáme vařit cca na 40 min (dle velikosti kolena) do tlakového hrnce společně s bobkovým listem, pepřem, cibulí, česnekem a solí. Po uvaření vyjmeme, vykostíme a přendáme na pekáček, zalijeme trochou vývaru a hojně posypeme cibulí nakrájenou nadrobno a přidáme i trochu česneku. Koleno je hotové, když vznikne z cibule a vývaru kolem masa karamelová hmota. Podáváme s chlebem.
Vepřové koleno vařené, pečené a grilované
Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 7 bobkových listů, 7 kuliček jalovce, 10 kuliček celého pepře, 1 cibule, kmín, sůl, voda
Technologický postup: Koleno očistíme, omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby bylo koleno ponořeno. Do vody přidáme bobkový list, jalovec, celý pepř a cibuli, kterou jsme rozčtvrtili, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a vložíme koleno (koleno vkládáme až do vroucí vody). Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 °C – horní a dolní ohřev. Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme sůl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme (koleno během pečení nepoléváme). Po uplynutí doby přepneme troubu na gril (na 220 °C) a grilujeme 7–8 minut, koleno otočíme a dopřejeme mu totéž z druhé strany. Poté koleno podáváme buď vykostěné, nebo vcelku.
Vepřové koleno na medu
Ingredience: 1 ks zadního vepřového kolene, 5 stroužků česneku, 1 l vody, 5 kuliček černého pepře, 1 lžíce octa, 2 bobkové listy, 1 lžíce soli, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce grilovacího koření, 4 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy
Technologický postup: Vodu, ocet, bobkový list, sůl a nové koření provaříme. Hrnec odstavíme a nálev necháme vychladnout. Do připraveného nálevu vložíme rozetřený česnek a očištěné koleno. Vložíme do lednice a necháme přes noc marinovat. Druhý den vepřové koleno v nálevu dáme vařit. Vaříme téměř do změknutí. Měkké koleno vyjmeme a vložíme do dobře vymaštěného pekáčku. Pečeme asi 10 minut za častého podlévaní a otáčení. Nakonec celé koleno potřeme medem rozmíchaným s citronovou šťávou a grilovacím kořením. Vepřové koleno na medu pečeme ještě dalších pár minut, aby získalo křupavou kůžičku.
Kluci v akci: vepřové koleno na pivu
Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva, 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, celý černý pepř, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, chlebová střída na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, strouhaný křen, provázek
Technologický postup: Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180 °C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava, zde přidáme chlebovou střídu. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a podle potřeby dochutíme a dohustíme chlebovou střídou. Z masa odstraníme provázek. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.
Autor: © Mgr. Michal Vinš
Foto: © Takeaway