Vepřová líčka – co to je
Líčka jsou masem z tváře zvířete, jedná se o velmi šťavnaté maso s dokonalou chutí. V líčku se nachází mnoho látky zvané kolagen, tato látka se při 60 °C rozpouští na želatinu. Líčka jsou díky tomu krásně šťavnatá, do omáčky „pouští“ jedinečnou chuť a lehce ji i zahustí.
Na přípravu vepřových líček existuje mnoho chutných receptů.
Vepřová líčka na smetaně
Ingredience: 1 kg vepřových líček, 200 g gazdovské slaniny, 250 ml (30%) smetany, 1 větší cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, sůl, mletý pepř
Technologický postup: Cibuli a slaninu nakrájíme na velice jemno, pár kousků slaniny necháme na úzké proužky. Do rozehřátého kastrolu dáme na 4 minuty osmahnout všechnu slaninu, přidáme cibuli a smažíme do zlatavé barvy. Do takto připraveného základu vložíme opláchnuté a osušené maso a necháme ze všech stran zatáhnout, osolíme a opepříme. Podlijeme horkým vývarem tak, aby bylo maso do 3/4 ponořené, a pod pokličkou na mírném plameni dusíme do poloměkka. Kastrol s podušeným masem odstavíme z ohně, podlijeme polovinou smetany, vložíme do předehřáté trouby a na 3/4výkon dopečeme do měkka. Poté maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple. Ve zbytku smetany rozmícháme hladkou mouku, obsah kastrolu přivedeme na sporáku opět k varu a za stálého míchání přiléváme zahuštěnou smetanu, popřípadě dochutíme solí a pepřem. Necháme 10 minut provařit, přidáme odložené maso a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, těstoviny nebo knedlík.
Vepřová líčka s červeným vínem
Ingredience: 1 kg vepřových líček, 500 ml červeného vína (suchého), 2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 100 g celeru, 50 g pórku, 1 lžíce másla, olej, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 snítky tymiánu, malá větvička rozmarýnu, 3 kuličky jalovce, horký vývar na podlití, hladká mouka, sůl, mletý pepř
Technologický postup: Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Pórek nakrájíme na půlkolečka. Troubu zapneme na 190 °C. Líčka očistíme a zlehka obalíme v hladké mouce. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejeme olej a líčka na něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme na talíř a odložíme stranou. Do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata, poté přidáme kořenovou zeleninu, kterou necháme za občasného promíchání ještě pár minut restovat. Nakonec vsypeme pórek, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme a ihned trochu zalijeme horkým vývarem. Přidáme opečená líčka, tymián, rozmarýn a jalovec, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, zlehka opepříme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 175–180 °C a pečeme za občasného podlévání vývarem a vínem do měkka asi hodinu. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, pár minut za stálého míchání restujeme, podlijeme chladnějším vývarem a vínem, dobře rozmícháme a necháme ještě asi 15 minut v troubě provářet (bez poklice). Provařenou šťávu přepasírujeme přes cedník, dochutíme solí, pokud je potřeba, tak i špetkou cukru, přidáme ještě trošku vína a necháme už jen lehce táhnout, aby nám na povrchu vystoupil tuk (glanc). Podáváme s vařeným bramborem.
Vepřová líčka pečená
Ingredience:1 kg vepřových líček, 500 g menších čerstvých hub, kmín, sůl, hladká mouka, olej, 1 cibule, rozmarýn
Technologický postup: Líčka omyjeme, osušíme, osolíme a lehce obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji restujeme cibuli nakrájenou na kostičky, jakmile začne chytat barvu, přidáme maso a z obou stran krátce opečeme. Podlijeme trochou vody (cca 0,2 dl) a opatrným promícháním uvolníme výpek od pánvičky. Vše přendáme do pekáče, poklademe houbami (malé zdravé necháme celé, větší podélně přepůlíme), okmínujeme, osolíme. Přidáme rozmarýn a za průběžného podlévání pečeme cca 1 hodinu v troubě na 180 °C. Podléváme vždy jen přibližně do 2cm výšky, aby vše neplavalo. Podáváme s bramborem nebo rýží.
Vepřová líčka na pivu
Ingredience: 1 kg vepřových líček, 1 l černého piva, 30 g másla, 200 g anglické slaniny, 100 g mrkve, 100 g petržele, 50 g celeru, 1 cibule, 1 červená cibule, 1 bobkový list, snítka tymiánu, snítka petrželové nati, špetka nového koření (mleté), 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 12 ks žampionů, kmín, sůl, pepř, olej, 2 lžíce plnotučné hořčice
Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, odblaníme a osmahneme na směsi oleje a másla. Poté maso vyjmeme a ve výpeku orestujeme anglickou slaninu. Přidáme pokrájenou mrkev, petržel a celer, obě cibule na měsíčky a osmahneme. Přidáme koření a bylinky, utřený česnek a nasekanou chilli papričku a opečeme. Dochutíme hořčicí a vrátíme maso. Zalijeme pivem a dusíme cca 45 minut. Mezitím ve vedlejší pánvi orestujeme žampiony. Slijeme z nich přebytečnou šťávu a přidáme je k masu. Dusíme ještě 15 minut. Před podáváním odstraníme svazky bylinek.
Vepřová líčka po burgundsku
Ingredience: 1 kg vepřových líček, 250 g libovější slaniny, 750 ml červeného vína, 500 ml vývaru, 250 g malých žampionů, 1 mrkev, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 3 lžíce rajského protlaku, 20 šalotek, hladká mouka, čerstvý tymián (4 větvičky), 2 bobkové listy, máslo, olivový olej, pepř, sůl
Technologický postup: Troubu rozehřejeme na 230 °C. Maso očistíme, odblaníme a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3 x 2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme. Slaninu osušíme a orestujeme na 1 lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme maso dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě osmahneme nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby. Poté vyndáme a teplotu v troubě snížíme na 150 °C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony. Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme – buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.
Vepřová líčka na houbách
Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka
Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.
Vepřová líčka na zázvoru
Ingredience: 1 kg vepřových líček, 200 g vepřového sádla, 100 g čerstvého zázvoru, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 500 ml bílého vína, 1 l vývaru, 400 g cibule, 100 g medu, 100 g rajčatového protlaku, tymián, sůl, divoké koření (celý pepř, celé nové koření, bobkový list, jalovec), bylinky, mletý pepř
Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle do hněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu, koření, bylinky a opět opékáme do hněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med, vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.
Špíz z vepřových líček
Ingredience: 5 vepřových líček, 20 kousků anglické slaniny, 20 kousků červené a žluté papriky, 1 velká cibule, grilovací nebo jiné pikantní koření, sůl, 2 lžíce sójové omáčky, 3–4 lžíce oleje na pánev
Technologický postup: Vepřová líčka omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Okořeníme grilovacím nebo jiným pikantním kořením. Na špejle střídavě napichujeme kousky masa, anglické, cibule a paprik. Špízy zprudka opečeme na horkém oleji, podlijeme asi 200 ml horké vody nebo vývaru a přidáme 2 lžíce sójové omáčky. Dusíme pod pokličkou do změknutí masa a podle potřeby podléváme. Nakonec necháme vodu vysmahnout.
Vepřová líčka na grilu
Ingredience: 5 ks vepřových líček, vývar, kořenová zelenina, česnek, celý pepř, bobkový list, nové koření, sůl, olej, bylinky, mletý pepř
Technologický postup: Opláchnutá líčka očistíme a dáme vařit do vývaru se zeleninou, česnekem a kořením do měkka. Hotová líčka z vývaru vytáhneme, necháme vychladnout a potřeme marinádou z oleje a koření. Můžeme je takto nechat v chladu odležet, ale je možno grilovat ihned po naolejování. Negrilujeme dlouho, jen tak, aby maso chytilo z grilu barvu a vůni. Podáváme se zeleninou a čerstvým pečivem.
Cena
Cena vepřových líček se pohybuje kolem 130 korun za kilogram, ale s největší pravděpodobností si je v řeznictví budete muset objednat předem, protože se jedná o maso, které řezníci běžně nemají zařazené v sortimentu.
Autor: © Mgr. Michal Vinš
Foto: © Krista