Tvaroh a bábovka, jak to jde dohromady?
Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Označují se tak všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo. Vzhledem k těmto vlastnostem je vhodné tvaroh přidávat i do bábovek. Takto připravená bábovka je vláčná, chutná a zdravá.
Tvarohová bábovka hrnková
Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk
Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru a cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přidáme trochu mléka. Pak přisypeme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme zvolna asi 45 minut.
Rychlá tvarohová bábovka
Ingredience: 250 g tvarohu, 2 celá vejce, 100 g slunečnicového oleje, 1/3 hrnku třtinového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1 sáček prášku do pečiva, špetka soli, případně mléko, na posypání moučkový cukr
Na vymazání formy: máslo/olej, vysypat moukou nebo strouhankou
Dle chuti můžete část těsta obarvit kakaem, také lze přidat sušené rozinky nebo brusinky.
Postup: Ve větší míse rozšleháme dohladka tvaroh, vejce, cukr, olej a špetku soli. Poté vmícháme obě mouky a prášek do pečiva. Těsto musí být před přelitím do formy husté, ale zároveň lehce tekuté, proto je možné přilít trochu mléka. Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, část těsta obarvíme kakaem. Těsto přelijeme do řádně vymaštěné a vysypané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, zhruba po 15 minutách je dobré si formu přikrýt alobalem, aby nebyl „spodek” bábovky spálený a vrch nedopečený. Zda je bábovka upečená, nejlépe poznáme, když do ní zabodneme dřevěnou špejli a vytáhneme ji neobalenou těstem. Po vychladnutí lze bábovku lehce posypat moučkovým cukrem.
Tvarohová bábovka s jablky
Ingredience: 1 1/3 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 kostky rostlinného tuku, 1 kostka tvarohu, 4 vejce, 2 oloupaná jablka pokrájená na malé kostky, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 balíček kypřicího prášku
Postup: Tuk s 2/3 cukru, vanilkovým cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, tvaroh a promícháme. Potom přidáme jablka a zlehka vmícháme tuhý sníh vyšlehaný s 1/3 cukru. Těstem naplníme vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a upečeme. Pečeme 45 minut při teplotě 160 °C (upečení zkoušíme špejlí). Bábovku necháme trochu zchladnout, vyklopíme ji z formy a po zchladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Tvarohová bábovka s olejem
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g Hery nebo oleje, 0,5 hrnku cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli
Postup: Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, tuk (rozpuštěný), špetku soli, případně trošku rumu, a vše rozšleháme dohladka. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva. Je-li třeba, přidáme mouku nebo trochu mléka či vody, aby bylo těsto husté, ale přitom tekuté (závisí na použitém tvarohu). Dále můžeme přidat rozinky a podobně. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, pečeme v rozpálené troubě na 150–200 °C. Těsto vychází pro střední nebo větší bábovkovou formu. Takto připravená bábovka je sama o sobě výborná, je vláčná a chuťově výrazná, i když není mastná a sladká. Příjemná změna je zkusit do těsta přidat půl balíčku pomerančové kůry, nebo půl lahvičky citrónového aroma. Zajímavá varianta pro milovníky skořicové vůně vznikne, když do části těsta vmícháme cca 1–2 lžíce skořice.
Tvarohová bábovka s banánem
Ingredience: 160 g másla, 160 g cukru, vanilka (mleté vanilkové lusky) nebo vanilkový cukr, 3 vejce, 500 g tvarohu, 3 banány, kůra a šťáva z poloviny citronu, špetka soli, 200 g krupičky, necelý prášek do pečiva
Postup: V míse utřeme máslo, cukr, vanilku a žloutky do pěny. Ve druhé míse rozmačkáme banány se šťávou z poloviny citronu. Díky citronové šťávě banány nezhnědnou. Přimícháme tvaroh a citronovou kůru. Směs přidáme ke žloutkové pěně. Do krupičky nasypeme necelý prášek do pečiva a spojíme s tvarohovou hmotou. Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Sníh z bílků opatrně přimícháme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 1 hodinu.
Autor: © svevi
Foto: © Meta