Škvarková pomazánka

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbude po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku i dalších zemích jsou nejčastěji získávány při škvaření vepřového sádla. Příprava škvarků může probíhat tak, že se sádlo s kousky masa nakrájí na kostičky, které se následně vhodí na rozpálenou pánev. Po slití vyškvařeného sádla lze škvarky samostatně dopéct s možností přidání trochy mléka pro zjemnění chuti. Po škvaření je možné škvarky dochutit solí a kmínem pro lepší chuť. V některých oblastech se ze škvarků vyrábí mletím škvarková pomazánka.


Obsah článku

Škvarková pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 kg škvarků, 6 stroužků česneku, 2 naložené okurky, 1 špetka pálivé papriky, 1 lžička hořčice, 1 špetka soli

Postup: Škvarky umeleme ve strojku na maso. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl a hořčici podle chuti. Vše promícháme a dáme vychladit. Škvarkovou pomazánku s česnekem podáváme s čerstvým chlebem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Škvarková pomazánka bez vajec

Ingredience: 100 g škvarků, 1 malá bílá cibule, 10 malých nakládaných cibulek, 2 stroužky česneku, 1 snítka petrželky, 80 g měkkého tvarohu, 5 nakládaných beraních rohů, chleba Šumava

Postup: Škvarky rozmixujeme v mixéru, cibuli nakrájíme na jemno a vše společně orestujeme na pánvi do sklovata. Stáhneme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Nakládané cibulky a česnek nastrouháme a společně se sekanou kudrnkou a tvarohem přidáme ke škvarkům. Vše společně důkladně s tvarohem promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na kousky chleba a zdobíme nakrájenými beraními rohy.

Škvarková pomazánka s vejci

Ingredience: 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, 1 špetka černého mletého pepře, 3 polévkové lžíce škvařeného sádla, 1 špetka soli, 3 vejce, 300 g vepřových škvarků

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a vychladlá je nakrájíme na malé kousky, škvarky umeleme, cibuli nasekáme najemno, česnek utřeme. Do umletých škvarků vmícháme sádlo, hořčici, nasekanou cibuli a utřený česnek. Nakonec do pomazánky zamícháme nakrájená vejce, ochutíme solí a drceným pepřem. Pomazánku podáváme studenou, namazanou na pečivo – chléb či rohlíky. Pomazánku můžeme zvýraznit tím, že do ní přimícháme nadrobno nakrájené okurky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Škvarková pomazánka podle babičky

Ingredience: 250 g škvarků, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 1 sterilovaná okurka, pepř, na ozdobu paprika, rajče, pórek

Postup: Škvarky umeleme na masovém mlýnku, přidáme nadrobno nakrájená vejce a jemně nakrájenou cibuli. Ochutíme hořčicí (výborná je dijonská hořčice), solí, pepřem a důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Škvarkovou pomazánku s okurkou podáváme namazanou na čerstvém chlebu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčetem nebo pórkem.

Autor: © svevi
Foto:
© Roberto

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět