Sicana odorifera

Napsal Mgr. Michal Vinš

Vydáno , aktualizováno

Zahrada

Jedná se o druh tykve, kterou možná znáte pod názvem muškátová okurka či muškátová dýně. Lze z ní připravovat pokrmy jak studené, tak i teplé kuchyně.


Obsah článku

Co je to Sicana odorifera

Sicana odorifera Casabanana – muškátová okurka – je rychle rostoucí vytrvalá liána pocházející ze Střední Ameriky, která zde dorůstá až délky 15 m. Má velmi chutné aromatické plody tvarově připomínající okurky, je porostlá chlupatými dlanitě laločnatými listy o velikosti až 30 cm. Není mrazuvzdorná. Ve vytápěných sklenících ji lze pěstovat jako trvalku, kvete druhým rokem. Plody jedinečné osvěžující chuti jsou vhodné jak k přímé konzumaci, na výrobu džemů, do ovocných salátů, polévky, na pečení, tak i do nápojů, na ovocná želé a jiné dezerty. Nezralé plody se vaří stejně jako zelenina.

Tato rostlina náleží mezi tykve, které mají svůj původ v Americe a patří mezi nejstarší užitkové rostliny. V Evropě zdomácněly krátce po objevení Ameriky a odtud se dostaly i do Asie. Pro lepší orientaci se tykve rozdělují do čtyř skupin: obecné, velkoplodé, muškátové a fíkolisté. Tato tykev patří mezi muškátové.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pěstování

Rostlina kvete bílými nebo žlutými květy o velikosti přibližně 2 cm. Plodem je lesklá červená chutná okurka o velikosti až 60 cm, se žlutou sladkou dužinou, uvnitř vyplněná malými semeny, která v době své zralosti vydává velmi intenzivní sladkou vůni.

Rostlina má ráda humózní zeminu, pro pěstování jako trvalka vyžaduje vytápěný skleník, při pěstování venku slunné stanoviště.

Pro předpěstování sazenic vyséváme semena do propustného substrátu v březnu, výsadba sazenic do venkovních prostor by měla proběhnout v květnu. Přímý výsev semen na stanoviště se doporučuje v dubnu.

Choroby

Tykve mají řadu skvělých vlastností, jsou chutné a můžeme je upravovat na desítky způsobů, snadno se pěstují, netrpí chorobami ani škůdci a plody je možné skladovat dlouho po sklizni.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Semena

Semena rostliny se dají koupit v internetových obchodech nebo v některých zahradnictvích, jejich cena se pohybuje okolo 20 korun za 5 semen.

Recept na polévku

Ingredience: 1 muškátová dýně, 1 cibule, 700 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 3 lžíce sušeného mléka, 10 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 3 lahůdkové cibule, muškátový oříšek, sůl, pepř, máslo, rohlík

Technologický postup: Máslo s olejem rozpustíme. Na tuku osmahneme nakrájenou lahůdkovou cibulku i oloupaný a nadrobno nakrájený česnek. Přidáme na kostky nakrájenou oloupanou dýni, pokud bude vyškrábaná, nemusí se dlouho vařit. Zalijeme vývarem, přidáme koření a popřípadě zalijeme vodou. S množstvím vody opatrně, dýňová polévka má být hustá. Počítáme s tím, že samotná dýně během vaření pustí vodu. Dýně by měla být jen lehce potopená. Dýňovou polévku vaříme cca 40 minut na mírném plameni. Přidáme sušené mléko rozpuštěné ve vodě, může být i smetana ke šlehání. Dýňovou polévku rozmixujeme a můžeme podávat. Kdo má rád osmažené houstičky, může přidat k dýňové polévce z dýně ještě rohlíky opečené na másle.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept na pečenou dýni

Ingredience: ½ muškátové dýně, lžička provensálských bylinek, lžička tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř

Technologický postup: Dýni rozpůlíme ostrým nožem a lžící vydlabeme semínka. Dýni je lepší oloupat (loupeme normálně škrabkou), někdo i neloupe, stačí jen dobře umýt, slupka pečením změkne. Dýni nakrájíme na kostky o velikosti cca 2 x 2 cm, pekáček vymažeme olivovým olejem, dáme do něj nakrájenou dýni a zasypeme bylinkami – tymiánem, rozmarýnem, provensálským kořením (pokud použijeme sušené bylinky, stačí asi dvě tři lžičky, čerstvých bylinek dáme zhruba hrst). Přidáme neoloupané rozpůlené stroužky česneku, dýni osolíme (na půlku dýně asi lžičku a půl soli), opepříme, pokapeme olivovým olejem, rukou všechno dohromady promícháme a pečeme odkryté v troubě při teplotě 190 °C asi 20–25 minut doměkka. Podáváme samotné s bagetou k večeři nebo jako zeleninovou přílohu k masovým pokrmům. Pro dvě osoby stačí polovina dýně, z druhé půlky můžeme uvařit polévku nebo dýňové pyré.

Recept na dýňové pyré

Ingredience: 500 g muškátové dýně, 500 g brambor, 50 g másla, sůl, 100 ml mléka

Technologický postup: Dýni očistíme, lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a společně s brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, přidáme 50 g másla a dobře rozšťoucháme. Můžeme pomocí trošky mléka rozšlehat do hladka. Podáváme jako přílohu k jakémukoliv pečenému masu, k rybě, králíkovi, krůtímu masu.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © RoRo

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět