Význam makrobiotické stravy
Když se řekne makrobiotická strava, tak si většina z nás představí stravu dietní. Ale není tomu tak. Je to vlastně jen stravovací návyk a jakási filozofie životního stylu. Makrobiotická strava se skládá hlavně z obilovin. Pokud budete chtít změnit dosavadní způsob stravování a začít s makrobiotickou stravou, doporučují příznivci makrobiotické stravy nejprve komplexní očistu těla, takzvanou očistnou kúru, která představuje detoxikaci organismu. Stačí kratší dobu konzumovat jen obiloviny. Taková očistná kúra zbaví vaše tělo toxinů, nastolí rovnováhu a obnoví vitalitu organismu. Makrobiotická jídla se skládají především z obilovin, které tvoří 50 až 60 % všeho konzumovaného jídla. Dalších 20 až 25 % tvoří zelenina, kterou máme k dispozici v oblasti, v níž žijeme. Nezbytnou součástí této stravy je mořská řasa. Minimálně se mohou konzumovat luštěniny, ovoce, ořechy a chléb, ale jen s mírou, a pokud možno, ne každý den.
Makrobiotické linecké cukroví
Suroviny na těsto:
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek sójové mouky
- 4 lžíce sušeného ječmenného sladu
- 8 lžic vody
- 6 lžic oleje
- citronová kůra
Suroviny na náplň:
- 1 hrnek strouhaných ořechů
- 1 hrnek Mišutky (instantní kukuřičná kaše)
- 2 lžíce ječmenného sladu
- 1 lžíce kakaa
- 4 lžíce sušeného ovoce
- 2 lžíce celozrnné mouky
Postup:
Suroviny na těsto si dáme na vál, smícháme a vypracujeme těsto. Z něho vykrajujeme tradiční linecká kolečka a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Hotové slepujeme předem připravenou náplní z ořechů, Mišutky, ječmenného sladu, kakaa, sušeného ovoce a celozrnné mouky. Pečeme a plníme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru krém podléhá rychle zkáze a kazí se. Dobrou chuť.
Makrobiotické perníčky
Suroviny:
- 1 šálek celozrnné mouky
- 2 lžíce strouhaných ořechů
- 1 šálek povidel (švestky, hrušky)
- 1 šálek Mišutky
- ½ lžičky tlučeného koření (badyán, skořice a hřebíček)
- 1 lžíce oleje
Postup:
Na vále vypracujeme těsto z připravených surovin a necháme asi hodinku odpočinout. Poté na vále rozválíme zhruba 1 cm silnou placku, z které vykrajujeme perníčky libovolného tvaru. Pečeme na plechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 220 stupňů.
Makrobiotický biskupský chlebíček
Suroviny:
- 3 šálky vařených jáhel
- 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek nahrubo nasekaných oříšků
- 1 šálek křížal
- 1 šálek Mišutky
- 4 lžíce karobových čokoládových peciček
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky citronové kůry
- 3 lžíce sušeného sójového, ovesného nebo kukuřičného mléka
- 3 lžíce oleje
- ½ lžičky kurkumy
Postup:
Jáhly a mouku zpracujeme v míse na těsto a necháme alespoň 4 hodiny na teplém místě kvasit. Křížaly a rozinky povaříme ve vodě a necháme okapat na sítu. Vývar z ovoce použijeme k přípravě polevy. Když je těsto zkvašené, přidáme ostatní přísady a, je-li potřeba, i trochu vody. Těsto by mělo být husté, poddajné a dobře tvarovatelné. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme Mišutkou. Vlhkýma rukama vytvoříme z těsta váleček. Jestliže se těsto lepí na ruce a nedrží tvar, přidáme ještě Mišutku. Váleček těsta natlačíme vlhkýma rukama do formy. Pečeme cca 20 minut v hodně vyhřáté troubě a potom zvolna sušíme 1 hodinu. Při dopékání přikryjeme formu alobalem. Upečený chlebíček necháme zcela vychladnout, pak ho oddělíme od formy a vyklopíme. Štětečkem potřeme chlebíček vrstvou čokoládové polevy.
Kokosové rohlíčky
Suroviny:
- 1 šálek strouhaného kokosu
- 1 šálek Mišutky
- 2 lžíce sušeného ječmenného sladu
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 2 lžíce sušeného sójového, ovesného nebo kukuřičného mléka
Postup:
Vše společně zamícháme v míse, propracujeme rukou těsto a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a na vále z něj vyválíme dlouhou žížalu, kterou pak nakrájíme na menší kousky, z nichž tvarujeme rohlíčky. Dáváme je na plech s pečicím papírem a pečeme do zlatova. Po upečení obalujeme v sušeném sójovém mléce. Pečeme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru pečivo rychle podléhá zkáze. Uchováváme v chladu.
Ořechové pracny
Suroviny:
- 12 dkg celozrnné mouky
- 3 dkg sójové mouky hladké
- 5 dkg vlašských ořechů
- 3 dkg tuku nebo oleje
- 7 lžiček bílého jogurtu
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce sušeného Sladovitu
- 1 lžička skořice
- 3 hřebíčky
- na špičku nože citronovou kůru
- ½ lžičky sody
Postup:
Všechny suroviny si dáme na vál a vypracujeme z nich krásně vláčné těsto. Připravíme si formičky na pracny, vysypeme je hladkou sójovou moukou a můžeme začít plnit nachystané formičky. Pečeme do zlatova. Vyklápíme po vytažení z trouby.
Sušenky z ovesných vloček
Suroviny:
- 200 g ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 120 g mletého cukru
- 130 g másla
- 1 vejce
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
Postup:
Vločky si umeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vyválíme si asi 0,5 cm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary, které pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě.
Žitné marcipánky
Suroviny:
- 500 g žitné celozrnné mouky
- 100 g přírodního hnědého cukru
- 1 prášek do pečiva
- 100 g tekutého medu
- 3 vrchovaté lžičky hladké sójové mouky (nahrazuje vejce v těstě)
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 4 lžíce studené vody
Postup:
Cukr, rum, med a vodu pořádně zamícháme dohromady. Mouku promícháme se sójovou moukou, práškem do pečiva a skořicí, poté vše spojíme dohromady a vypracujeme těsto. Na vále vyválíme placku na sílu asi půl cm. Vykrajujeme menší tvary, které pečeme na plechu s pečicím papírem při teplotě asi 170 stupňů. Zdobíme například polevou ze 100 g jemně prosátého moučkového cukru, který třeme se 3 lžícemi citronové šťávy a 1 bílkem až do zhoustnutí a zbělení.
Kakaové sušenky slepované
Suroviny na těsto:
- 160 g celozrnné pšeničné mouky
- 160 g celých ovesných vloček
- 80 g Hery (nebo jiného rostlinného tuku)
- 60 g přírodního hnědého cukru
- 10 ml mléka (lépe je použít sójové)
- 2 lžíce kakaa ze svatojánského chlebíčku (karobu)
- půl prášku do pečiva
- špetka soli
Suroviny na náplň:
- 100 g horkých vařených jáhel
- 50 g jemně mletých ořechů
- 10 g hrubě sekaných ořechů
- 20 g přírodního hnědého cukru
- 1 lžička rumu
- 1 lžička Solamylu
Postup:
Ze všech surovin na těsto vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v lednici alespoň půl hodiny. Poté vyválíme na placku o síle zhruba 3 mm, vykrájíme libovolné tvary a upečeme na plechu s pečicím papírem při asi 150 stupních. Je důležité dávat si pozor, lehce se připaluje. Po vychladnutí slepujeme ořechovou náplní, kterou jsme si nachystali z připravených surovin tak, že jsme je smíchali všechny dohromady. Sušenky můžeme slepovat už za tepla.
Autor: © gastum
Foto: © Douglas Paul Perkins