Použití arašídového másla

Napsal Mgr. Michal Vinš

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Arašídové máslo je potravina, která pochází z USA. Tam se dostalo díky Mexičanům. Tento béžový krém husté konzistence, vyrobený pouze z arašídů, je k dostání i v obchodech u nás.


Obsah článku

Arašídové máslo a zdraví

Arašídové máslo je velmi tučné, někdy je také nazýváno burákové. Tuky, které obsahuje, jsou však rostlinné a nenasycené a ty jsou našemu zdraví naopak prospěšné. Proto je arašídové máslo dokonce zdravější než máslo z mléka. Kromě tuků je však burákové máslo také hodnotným zdrojem bílkovin a dalších látek. Obsahuje například vitamíny E, B1 a B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík a fosfor.

Arašídové máslo, ač se tak možná na první pohled tváří, není čokoládová pomazánka a výrazně sladké být ani nemá. Míra sladkosti závisí na kvalitě použitých arašídů a na množství přidaného cukru. Některá másla se však nepřislazují vůbec. Podobně je to s přidanou solí, proto jsou některá másla slanější než jiná. Do některých másel se přidávají ještě rostlinné oleje, většinou přímo arašídový, ale ani ty nejsou podmínkou. Naopak čím vyšší je obsah arašídů v másle, tím kvalitnější produkt je. Chuť másla tedy není ani sladká, ani vyloženě slaná – je prostě arašídová. Zpočátku mu možná nebudete moct přijít na chuť, ale je možné, že po pár soustech změníte názor. Ti z vás, kdo se snaží zhubnout, by mu však měli holdovat pouze s mírou, protože je velice kalorické.

Základ arašídového másla tvoří pražené arašídy, které se míchají s rostlinným olejem nebo nějakým jiným tukem, například máslem, a také solí. Výsledkem je hnědá mazlavá hmota připomínající svojí konzistencí pastu.

Rozlišujeme dva typy burákového másla – smooth, tedy jemné, a crunchy – křupavé. Jak již název napovídá, v crunchy másle se nachází hrubší kousky nerozemletých arašídů, kdežto smooth máslo je rozmixované do hladka.

Díky jeho neutrální, avšak zcela typické chuti jej lze přidávat do spousty pokrmů – slaných i sladkých. Výborné je například namazané na topinkách a pokladené plátky banánu či v kombinaci s marmeládou. Mnozí si jej přimíchávají do slaných i sladkých kaší či omáček. Uplatnění nalezne i při pečení slaných i sladkých pochoutek. Ti největší arašídoví fanatici ho klidně budou vyjídat lžičkou přímo ze sklenice.

Dokáže dodat velké množství energie, a proto jej bohužel není vhodné zařadit do redukčních diet, zatímco sportovci ho pro tuto vlastnost jistě ocení. Arašídy jsou bohužel jedním z nejčastějších potravinových alergenů, pokud tedy touto alergií trpíte, vyhněte se samozřejmě i máslu z nich vyrobenému.

Stejně dobře si jej však můžete vyrobit v pohodlí domova. Potřebovat budete pouze velké množství arašídů (pražené dodají máslu výraznější chuť) a mixér, případně sůl, cukr a olej.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sušenky s arašídovým máslem

Ingredience: 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku prášku do pečiva, 70 g másla, 70 g arašídového másla, 110 g krystalového cukru, 100 g přírodního krupicového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 1 vejce

Technologický postup: Do misky prosejeme mouku a sůl s práškem do pečiva. Ve větší míse smícháme arašídové máslo s máslem a všemi třemi druhy cukru; přidáme vejce. Pak ke směsi přisypeme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme, až se všechny ingredience krásně spojí. Z těsta vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu a rozložíme je na vymazaný plech tak, aby mezi nimi byly alespoň pěticentimetrové mezery. Každou kuličku mírně stlačíme třeba pomoučeným dnem sklenice, ale opravdu jen trošku – pečením se totiž sama rozběhne na placičku. Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Sušenky pečeme deset až dvanáct minut, dokud nejsou zlatavé. Nenechme se mýlit tím, že jsou na omak ještě měkké. Stačí jim dát pár minut na vychladnutí – nejlépe chvíli na plechu na mřížce a pak ještě na samotné mřížce. Chladnutím se zpevní a budou vláčné a křehké.

Kuřecí nudličky s arašídovým máslem

Ingredience: 400 g kuřecích prsou (případně stehen), 1 červená kapie, 3 lžičky sójové omáčky, 3 lžíce arašídového másla, 6 lžic oleje, 4 lžičky kari koření, 10 lžic kokosového mléka, mletý pepř, sůl, chilli koření

Technologický postup: Kuřecí prsní či stehenní řízek nakrájíme na tenké nudličky a v misce je obalíme v arašídovém másle. Pokud máme máslo tuhé, můžeme ho předem nechat krátce ohřát ve vodní lázni či mikrovlnné troubě. K masu přidáme sůl, pepř, špetku kari a sójovou omáčku. Jestli máme rádi ostré, přidáme i chilli koření. Koření přidáváme podle chuti. Připravené nudličky dáme restovat na trochu oleje. Když se nám nudličky opékají, nakrájíme si omytou červenou papriku na tenké plátky a přihodíme ji k masu. Když je maso ze všech stran zatažené, přidáme do pánve kokosové mléko. Dobře promícháme a necháme provařit. Protože je kokosové mléko sladké, nejspíše bude ještě potřeba přidat trochu soli a koření. Kuřecí nudličky s arašídovým máslem podáváme s rýží či těstovinami.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

S čím konzumovat arašídové máslo

V první řadě nutno podotknout, že by se mělo jíst s mírou. Nikdo vám nemůže radit, jak a s čím jíst arašídové máslo. Můžete si ho dávat samotné třeba na lžičce, nebo jím namazat toustový chléb, anebo ho přidávat ke kouskům ovoce. To, jakým způsobem ho budete jíst, je jen na vás, ale každý stejně jednou skončí se lžičkou v puse. Arašídové máslo dokáže tělu okamžitě dodat energii a pro sportovce je tak ideální volbou. Nezapomínejte na dostatečný příjem zdravých tuků, kdy je arašídové máslo tou správnou volbou.

Recept na arašídové máslo

Oloupejte arašídy, upražte si je a umelte na mlýnku. Můžete mlít buď najemno nebo nahrubo, záleží na tom, co máte raději. Umletou směs smíchejte s trochou medu.

Arašídové máslo přírodní

Ingredience: 200 ml neosolených arašídů (pražených), 1 lžička soli, 1 lžíce medu (javorového sirupu)

Technologický postup: Arašídy (oloupané) a ostatní ingredience vložte do mixéru a mixujte. Zpočátku se vám bude zdát, že z toho žádné máslo asi nebude, ale vydržte a stále mixujte. Celý proces mixování trvá kolem 10 minut. Až po 8 minutách se teprve začne uvolňovat arašídový olej a bude to pěkně „čvachtat“, a to je teprve ta správná konzistence. Je tedy nutné dodržet minimální dobu mixování.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Burákové máslo a dieta

Burákové máslo se hodí i na smažení nebo pečení. Můžete ho kombinovat třeba s džemem, namazat ho na topinky, dá se přidat do sladké, ale i do slané kaše. Jeho využití v kuchyni je velmi všestranné.

Přestože nízkotučná dieta není tím správným přístupem k hubnutí, vyplatí se při hubnutí arašídové máslo částečně omezit a snížit tak kalorický příjem. Na druhou stranu burákové máslo déle udržuje pocit sytosti, a tak by jeho úplné vyřazení z jídelníčku mohlo hubnutí výrazně ztížit.

Burákové máslo by se mělo konzumovat hlavně ke snídani, dodá tělu spoustu energie. Konzumace k večeru je již nevhodná, protože se tuky nestačí v organismu spálit a ukládají se.

Výzkumy ukázaly, že arašídové máslo snižuje riziko výskytu žlučníkových kamenů u žen. Podle některých studií se o 20 % zlepšilo zdraví a funkce žlučníku u těch, kdo arašídové máslo pravidelně konzumují, na rozdíl od těch, kteří je jedí jen zřídka.

Košíčky s arašídovým máslem

Ingredience: 100 g arašídového másla (přírodní), 200 g hořké kvalitní čokolády, 50 g kokosového oleje, 1 lžička medu

Technologický postup: Nad vodní lázní rozehřejeme hořkou čokoládu společně s 20 g kokosového oleje. Udržujeme čokoládu teplou, zatímco smícháme zbylých 30 g kokosového oleje s arašídovým máslem a medem. Připravíme si košíčky na muffiny. Na dno každého košíčku nalijeme lžíci rozpuštěné čokolády a dáme na 4 minuty do mrazáku. Košíčky vyjmeme z mrazáku a do středu každého přidáme lžíci arašídové směsi. Každý košíček zalijeme další lžící čokolády. Dáme do mrazáku na 30 minut a můžeme podávat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rýžové chlebíčky namazané arašídovým máslem

Ingredience: 5 pufovaných rýžových chlebíčků, 40 g arašídového másla, banán, borůvky, skořice, kakao

Technologický postup: Na chlebíčky natřeme arašídové máslo, poklademe nakrájené ovoce a posypeme kakaem a skořicí nebo čím budete chtít.

Muffiny s arašídovým máslem

Ingredience: 1 lžička mořské soli ve vločkách, 2lžíce kakaového prášku, 200 g polevy Manner, 150 g jogurtu, 250 g mouky, 2 vejce, 130 g cukru, 150 g změklého másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce sekaných arašídů (na ozdobu), 12 papírových formiček na muffiny

Ingredience na polevu: 100 g arašídového másla, 2 lžíce moučkového cukru, 200 g změklého másla

Technologický postup: Na plech na muffiny rozložíme papírové formičky. Polevu rozsekáme na hrubé kousky a necháme v hrnci rozpustit. Vejce ušleháme s cukrem, solí a máslem do pěny. Prášek do pečiva smícháme s moukou a kakaovým práškem a spolu s jogurtem přimícháme do vajec. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu. Těsto na muffiny rozdělíme do formiček a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20–25 minut, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Máslo ušleháme do pěny a přimícháme zbývající ingredience. Plníme do zdobicího sáčku a muffiny zdobíme. Čokoládové muffiny s arašídovým máslem ještě ozdobíme sekanými arašídy.

Koláč s arašídovým máslem

Ingredience na korpus: 150 g hladké mouky, 45 g třtinového cukru, 100 g másla, 2 lžíce kakaa

Ingredience na krém: 400 g krémového sýra, 195 g arašídového másla, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 125 g smetany ke šlehání

Ingredience na ozdobu: 250 g třtinového cukru, 90 g nasekaných solených arašídů, 240 g zakysané smetany, 180 g smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Nejdřív připravíme korpus – propracujeme mouku, kakao, cukr a máslo a směs natlačíme do koláčové formy o průměru 24 cm. Lžící uhladíme a pečeme 15 minut – těsto se propeče, ale shora je ještě měkké. Necháme vychladnout. Stáhneme troubu na 150 °C. Sýr a arašídové máslo šleháme asi 5 minut do krémova. Pak zašleháme oba cukry a vejce – jedno po druhém. Nakonec přilijeme smetanu. Směs rozlijeme na předpečený korpus a pečeme 45–50 minut do zpevnění. Necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Arašídy rozprostřeme na plech, zasypeme je cukrem a pečeme 20–25 minut, až se cukr rozpustí na karamel. Vyjmeme z trouby, necháme úplně vychladnout a ztuhlou směs poté rozlámeme na kousky a griliáš rozmixujeme v mixéru nahrubo. Vyšleháme sladkou a zakysanou smetanu s cukrem dotuha. Koláč ozdobíme šlehačkou a posypeme griliášem.

Brownies s arašídovým máslem

Ingredience: 200 g arašídového másla, 150 ml mandlového mléka, 120 g jemně mletých ovesných vloček, 3 lžíce medu, 4 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, špetka soli

Technologický postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny ingredience společně promícháme. Pro snadnější propojení můžeme použít mixér a mixovat dohladka. Těsto nalijeme do formy 20 x 20 cm, vyložené pečicím papírem. Pečeme při 180 °C po dobu cca 15–20 minut. Poté necháme vychladnout na mřížce, rozdělíme a podáváme.

Bábovka s arašídovým máslem

Ingredience: 200 g cukru, 200 g arašídového másla, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citronové kůry, 125 ml mléka, 50 g čokoládových čoček

Technologický postup: Ušleháme žloutky s cukrem, přišleháme arašídové máslo a mléko. Přimícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a čokoládové čočky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160–170 °C cca 45 minut.

Ovesné sušenky s arašídovým máslem

Ingredience: 1 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce arašídového másla, 2 banány, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 4 lžíce mléka, borůvková marmeláda

Technologický postup: Všechny ingredience kromě oříšků a marmelády vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladké těsto. Vmícháme namleté oříšky a tvoříme sušenky, do kterých uděláme důlky. Sušenky poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 15 minut. Po upečení necháme sušenky chvilku vychladnout a naplníme je marmeládou.

Kuličky z burákového másla

Ingredience: 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 200 g burákového másla, 125 g másla, 80 g třtinového cukru, 50 g čokoládových čoček, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce mléka, 1 vejce, špetka soli

Technologický postup: Mouku prosejeme s práškem na pečení a solí. Změklé máslo ušleháme s burákovým máslem, přidáme třtinový cukr a 70 g krupice, šleháme 2 až 3 minuty. Do másla a cukru všleháme vejce, mléko, vanilkový extrakt a mouku, těsto necháme 1 až 2 hodiny v chladu. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme ve zbylém cukru a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 8 až 10 minut. Ihned po vytažení z trouby zatlačíme čokoládovou čočku hluboko do koláčku, až praskne.

Kuřecí maso s krustou z arašídového másla

Ingredience: 4 plátky kuřecího masa, sůl, pepř, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce arašídového másla, 1 vejce, 1/2 lžíce hořčice, strouhanka, arašídy

Technologický postup: Kuřecí maso nakrájíme na plátky, které zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme majonézu, arašídové máslo, vejce a hořčici, plátky masa v marinádě obalíme a dáme do lednice na uležení nejlépe přes noc. Na pekáček nakrájíme plátky cibule, na ni položíme plátky masa, které posypeme jemně strouhankou a arašídy. Vložíme do trouby na 200 °C a pečeme asi necelých 45 minut, občas povrch masa potřeme výpekem.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © Susan Slater

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět