Kuře na medu

Napsala Nina Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Přemýšlíte, co k obědu? Máte doma kuře nebo kuřecí čtvrtky a nevíte, jak je připravit, abyste si pochutnali? Nechte se inspirovat a udělejte si kuře na medu. Mám pro vás připraveno hned několik variant, tak pro kterou se rozhodnete?


Obsah článku

Recepty

Kuře na medu lze připravit několika způsoby a za použití různých dalších ingrediencí, je už jen na vás, co vám nejvíc chutná a čemu dáte přednost. Hlavními ingrediencemi, jak už sám název napovídá, jsou kuře s medem. Takové kuře na medu s rýží určitě nikdo neodmítne, ale nemusíte volit jako přílohu jen rýži, hodí se například i různě upravené brambory, těstoviny či zelenina.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pečené kuře na medu

Ingredience:

  • 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 5 lžic oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce grilovacího koření

Postup:

Kuře omyjte a osušte, chcete-li péct kuře v celku, neporcujte ho, pokud ne, kuře naporcujte, ale nechte i s kůží. Ze zbylých ingrediencí připravte v misce marinádu. Marinádou potřete celé kuře, nezapomeňte na vnitřek kuřete, čím bude marináda nanesena důkladněji, tím bude hotové kuře lepší. Takto připravené maso nechte v lednici odležet a po pár hodinách můžete přendat do pekáče, podlít trochou vody a vložit do trouby předehřáté na 180 °C. Nechte asi 45 minut přiklopené, pak odklopte, několikrát přelijte výpekem, pokud ho je nedostatek, přidejte vodu a pečte bez víka do té doby, než se utvoří kůrčička.

Kuře na medu podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 1 kostka másla
  • 3 lžíce medu
  • kůra z jednoho citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuře omyjte, osušte, osolte a opepřete. Po celém kuřeti rozetřete asi čtvrtku másla a vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Kuře dejte hřbetem nahoru, aby se nepřichytilo. Takto připravené pak pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, postupně podlévejte vodou, pak kuře otočte a pečte dalších 15 minut. Připravte si kůru z jednoho citronu, tu nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte se 3 lžícemi medu. Kuře vyndejte z trouby, přelijte výpekem a důkladně potřete připravenou směsí citronu s medem. Mezitím zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a kuře ještě na 5 minut vraťte zpět, aby se vše zapeklo a dotvořila se kůrčička.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kuře na medu s hořčicí

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích nebo prsních řízků
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce hořčice, nejlépe dijonské nebo kremžské
  • špetka sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuřecí řízky omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Z medu, hořčice, oleje, bylinek, soli a pepře připravte marinádu. Kuře vyskládejte do zapékací misky, kterou předem lehce vymázněte olejem, zalijte připravenou marinádou a dejte zapékat do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 45 minut.

Jak dělá kuře na medu Babica

Ingredience:

  • 1 kuře
  • 1/2 l světlého piva
  • 1 balení olomouckých tvarůžků
  • 3 jablka strouhaná
  • 3 lžičky medu
  • plátky slaniny
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuře omyjte, usušte, osolte, opepřete a okořeňte sladkou paprikou. Kuře přendejte do pekáče a dovnitř nacpěte pokrájené plátky slaniny společně s olomouckými tvarůžky a otvor uzavřete. Z piva, jablek a medu připravte směs, tu přilijte do pekáče ke kuřeti a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 45 minut až jednu hodinu, průběžně polévejte šťávou, aby se vytvořila kůrka.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kuře na medu a pomerančích

Ingredience:

  • 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 3 lžíce medu
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce oleje

Postup:

Kuře omyjte, osušte a naporcujte na čtvrtiny. Připravte si marinádu z oleje, medu, sójové omáčky, utřeného česneku a šťávy z citronu. Kuře důkladně potřete připravenou marinádou a nechte v lednici odležet. Poté kuře přendejte do pekáče, lehce podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, poté kuře otočte, na každý kus položte plátek oloupaného pomeranče, polijte výpekem a pečte dalších 30 minut. Abyste měli křupavou kůrčičku, polévejte kuřecí čtvrtky častěji.

Kuře na medu a pivu

Ingredience:

  • 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 2 cibule nakrájené na půlkolečka
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml černého piva
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kečupu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • olej na opékání
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtky. Rozehřejte si troubu na 250 °C. Kuřecí čtvrtky osolte, opepřete, do pekáčku nalijte trochu oleje a vložte kuře. Nechte v troubě z obou stran krátce zatáhnout, poté přidejte cibuli, přiklopte a nechte 15 minut dusit. Ze zbylých surovin – piva, medu, kečupu, česneku a citronové šťávy – si připravte marinádu. Snižte teplotu v troubě na 180 °C, kuřecí čtvrtky přelijte připravenou marinádou a vložte zpět do trouby, už nemusíte přiklápět. Pečte 30 až 40 minut, průběžně polévejte šťávou. Pokud se vám šťáva vypeče, přidejte trochu vody, aby se cibule nepálila.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kuře na medu se zázvorem

Ingredience:

  • kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • sůl

Postup:

Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtiny. Z medu, zázvoru, citronové šťávy, oleje, sójové omáčky, česneku, chilli papriček a soli připravte marinádu. Touto marinádou důkladně potřete kuře a nechte v lednici alespoň 2 hodiny marinovat. Poté přendejte do pekáče, podlijte trochou vody a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi hodinu, průběžně podlévejte výpekem, abyste si vytvořili kůrčičku.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Vyperx1

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Svatební cukroví - recepty s obrázky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Buřty na černém pivu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět