Koláč prošívaná deka
Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.
Původní recept na buchtu prošívaná deka
Ingredience na těsto: 5 vajec, 2 hrnky cukru krystal nebo krupice, 4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce vanilky, 1 hrnek vody, 3 hrnky přesáté polohrubé mouky
Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, citronová kůra z půlky citronu, 3 lžíce maizeny nebo 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti
Postup: Stačí utřít vejce spolu s cukrem, vanilkou a do utřených vajec s cukrem přidat olej a třít dále. Pak následuje mouka s práškem do pečiva, kakao a voda. Těsto se rozetře na vymazaný a vysypaný plech a na těsto se lžící vylije řidší tvarohová nádivka. Vše se dá péci na 180–200 °C.
Hrnková prošívaná deka
Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody
Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice
Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání
Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.
Prošívaná deka s pudinkem
Ingredience: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa holandského typu, 100 ml mléka
Ingredience na náplň: 150 g cukru moučka, 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky
Postup: Nejprve si připravíme pudinkovou náplň. Do 0,5 l mléka zavaříme oba pudinky i s cukrem a necháme mírně zchladnout. Směs musíme míchat, aby se nevytvořil na povrchu škraloup. Poté si připravíme tmavé těsto. Vymícháme tuhý sníh z bílků. Žloutky s oběma cukry vymícháme do světlé pěny, pomalu přilijeme olej, mléko a vodu. Mouky promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Do tekuté směsi přidáme mouku a opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a na těsto nastříkáme cukrářským sáčkem mřížku z pudinkové směsi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
Prošívaná deka s tvarohem
Ingredience na těsto: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka
Ingredience na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 3 lžíce kakaa
Postup: Nejdříve připravíme náplň, a to důkladným promícháním všech surovin, a připravíme si cukrářský sáček a zdobicí špičku. Do misky dáme žloutky, vodu a oba cukry a elektrickým šlehačem ušleháme světlou pěnu. Pak do ní za stálého šlehání pomalým pramínkem naléváme olej a znovu pořádně vyšleháme. Vznikne dost hustá hmota. Do ní nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nalijeme mléko a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení. Tvaroh dáme do sáčku a úhlopříčně nastříkáme proužky po celé ploše těsta a pak další proužky kolmo k prvním. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 190 °C.
Autor: © svevi
Foto: © Tobisas