Dušená mrkev a apetit
Dušená mrkev patří mezi jídla, která znají snad všichni ze svého dětství. Bohužel pro mnohé z nás nepředstavuje oblíbenou pochoutku, což je určitě škoda. Přitom dobře a zajímavě připravená dušená mrkev se ničím nepodobá námi neoblíbenému „zdravému obědu“ ze školních jídelen. Vyzkoušejte tedy některý z našich receptů a zařaďte dušenou mrkev do svého jídelníčku. Pokud je například podávána s masem, představuje pokrm, který obstojí před všemi nároky nutričních odborníků – obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy i minerální látky v dobré kombinaci.
Příznivé účinky mrkve na náš organismus
- zvyšuje odolnost organismu
- chrání tělo před volnými radikály
- posiluje srdce a cévy
- zlepšuje zrak
- podporuje zdravý růst a vývoj dětí
- posiluje sliznice v těle
- urychluje hojení ran
- udržuje hezkou pokožku a pleť
- pomáhá při zácpě, ale i průjmu
- stará se o kvalitní vlasy a nehty
- prospívá těhotným ženám
- zvyšuje mužskou plodnost
Dušená mrkev a vitamíny
Mrkev zřejmě patří mezi nejstarší zeleninu v Evropě, Římané ji dokonce nazývali královnou. Představuje totiž jakousi zásobárnu cenných bio látek. K těm nejvíce ceněným náleží určitě beta-karoten, který je startérem životně důležitého vitamínu A. Zázračná mrkev má také nezvykle vysoký obsah selenu, který je nejdůležitějším stopovým prvkem v imunitním systému, dále obsahuje vitamíny řady D, E a K, éterické oleje, vlákninu, sacharidy v podobě lehce stravitelné glukózy, lecitin, draslík, vápník, železo, měď, fosfor, jód a kobalt.
Překvapivě je pro naše tělo důležitější mrkev vařená (dušená) než syrová. Z vařené mrkve totiž tělo lépe vstřebá všechny látky, protože syrová má tuhé buněčné stěny, které se vařením naruší. Před použitím je dobré mrkev oškrábat a odkrojit vrchní část, která může obsahovat jedovaté látky z postřiků. Slupku nemusíte jen škrábat, můžete ji i celou oloupat. Slupka se snadněji stáhne, když mrkev přelijete horkou vodou. Mrkev nikdy nekrájejte a nestrouhejte dlouho dopředu, ale až těsně před samotným použitím. Vždy ji vařte a duste pouze v malém množství vody a vždy zakrytou. Aby se beta-karoten dobře přeměnil ve vitamín A, přidávejte do mrkve kapku oleje. Mladou a křehkou zelenou nať nevyhazujte, pokud je z vaší zahrádky nebo z biofarmy, můžete ji bez obav použít jako bylinku do jídla.
Dušená mrkev s vepřovým masem
Suroviny:
- 1 kg vepřové plece
- 1 kg mrkve
- 1 ks cibule
- 1 špetka kmínu
- ½ l zeleninového vývaru
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce kysané smetany
- ½ l vody
- 1 špetka mletého černého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- dle chuti: cukr moučka, hrášek
Postup:
Očištěnou mrkev nakrájejte na kostičky, vložte je do hrnce, mírně osolte, podlijte vodou a pod poklicí zvolna duste cca 30 minut. Kdo chce, může k mrkvi přisypat i hrášek. Omyté maso nakrájejte na větší kousky, osolte je, posypte kmínem a pepřem, podlijte vodou a v troubě upečte doměkka. Upečené maso vyjměte, vypečenou šťávu přeceďte do kastrolu. Na tomto výpeku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a krátce osmahněte. Poté zalijte vývarem, vložte maso a dušenou mrkev, krátce vše povařte a nakonec dochuťte cukrem a smetanou. Dušenou mrkev s vepřovým masem podávejte s vařenými brambory.
Dušená mrkev s bramborem
Suroviny:
- 5 ks větších mrkví
- sůl
- pepř
- 2 lžíce másla + 1 lžíci másla na jíšku
- hladká mouka
- 300 g brambor
- kmín
Postup:
Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka a vložte na rozehřátou pánev s dvěma lžícemi másla. Mrkev lehce osmahněte, aby při dušení pustila více šťávy. Osmahlou mrkev podlijte, aby byla většina mrkve pod vodou (lepší je dát vody jen tolik, aby nebyla mrkev ve vodě ponořena celá) a pánev přiklopte pokličkou. Za občasného promíchání a podlití vařte doměkka. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte trochu hladké mouky a vytvořte jíšku. Dušenou mrkev zahustíte pomalým vmícháváním jíšky do zbylé vody, která se během dušení nevypařila.
Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte běžným způsobem. Do vařící vody nezapomeňte přidat sůl a kmín. K uvařeným bramborům můžete přidat trochu másla.
Dušenou mrkev a brambory můžete před servírováním posypat čerstvou petrželkou.
Dušená mrkev s hráškem
Suroviny:
- 1 kg mrkve
- 150 g mraženého hrášku
- 1 ks cibule
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 60 ml oleje
- citronová šťáva
- cukr
- sůl
- voda na podlití
Postup:
Dušená mrkev s hráškem je klasické jednoduché a dietní jídlo, které je vhodné i pro nemocné. Nejprve důkladně omyjte mrkev, oškrábejte ji a nakrájejte na malé kostičky (nebo můžeme nahrubo nastrouhat). V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidejte mrkev, osolte a přilijte tolik vody, aby sahala jen mírně nad mrkev. Přikryjte pokličkou a duste. Asi po deseti minutách přisypte hrášek a duste, dokud zelenina nezměkne. Nakonec celou směs zaprašte hladkou moukou, dobře promíchejte a ještě chvíli povařte. Po odstavení dochuťte zeleninu pomocí cukru a citronové šťávy a na zjemnění přidejte máslo.
Dušená mrkev s hráškem se hodí jako lehká příloha k jakémukoliv masu. Někdo si na ní pochutná třeba jen s vařenými bramborami.
Dušená mrkev se smetanou
Suroviny:
- 450–500 g mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml sladké smetany
- 2 lžíce másla
- asi 150 ml vývaru nebo vody
- cukr krupice (dle potřeby)
- sůl
- mletý černý pepř
- jemně nasekaná pažitka (dle chuti)
Postup:
Mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte do něj 2 lžičky cukru a nechte ho zkaramelizovat. Poté vmíchejte mrkev a za stálého míchání ji osmahněte. Podlijte vývarem či vodou. Pod pokličkou duste mrkev zvolna do měkka. Mezitím si v hrnku rozmíchejte smetanu s moukou a přilijte ji k mrkvi, již jen krátce povařte. Hotovou mrkev dle chuti osolte, opepřete a dochuťte cukrem. Nakonec vmíchejte pažitku. Dušenou mrkev se smetanou můžete podávat s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.
Dušená mrkev s kuřecím masem
Suroviny:
- 750 g kuřecích prsou
- 500 g mrkve
- máslo
- mletý černý pepř
- sůl
- vývar
Podle potřeby:
- olej na smažení
Postup:
Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo na kostičky. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a osmažte zprudka na oleji. Mrkev uvařte, přidejte k ní opečené kuřecí nudličky, znovu vše jemně osolte a opepřete. Můžete přidat kostku slepičího nebo zeleninového vývaru. Podle chuti můžete směs zahustit a pro zjemnění přidejte nakonec kousek másla. Dušenou mrkev s kuřecím masem podávejte nejlépe s vařenými brambory.
Dušená mrkev dietní
Suroviny (pro 1 osobu):
- 2 ks mrkve
- voda
- špetka soli
- 1 lžička olivového oleje
Postup:
Očištěnou mrkev oloupejte a dejte ji celou nebo rozkrojenou na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vařte cca 10 až 15 minut, než mrkev mírně změkne. Měli byste do ní snadno píchnout vidličkou, ale pozor, nesmí být příliš měkká.
Mrkev nechte vychladnout, poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na nudličky. Vložte opět do kastrolku, v němž zůstala trocha vody, ve které jsme mrkev vařili. Mrkev opět prohřejte, přidejte lžičku olivového oleje a můžete přidat i lžičku cukru.
Nakonec dušenou mrkev můžete dochutit nadrobno nakrájenými 2 plátky šunky, které necháte s mrkví chvilku prohřát. Podávejte s brambory nebo jako zdravou přílohu k masu.
Dušená mrkev nasladko
Suroviny:
- 800 g mrkve
- 1 citron
- cukr dle sladkosti mrkve
- máslo
Na dochucení:
- mletá skořice
- vanilkový lusk (případně vanilkový cukr)
- hřebíček
Postup:
Omytou mrkev oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte do kastrolu, přidejte šťávu a kůru (jen žlutou část!) z celého citronu, lžíci másla, cukr a dle chuti skořici, hřebíček nebo dřeň z vanilky. Duste doměkka, pokud je třeba, podlijte mrkev troškou vody.
Takto připravenou dušenou mrkev můžete použít jako náplň do palačinek společně s tvarohem nebo jako náplň kynutých buchet a koláčů s drobenkou či do tvarohových nebo smetanových pohárů. Výborná je i samotná nebo s těstovinami a zakysanou smetanou.
Dušená mrkev s treskou
Suroviny:
- 1 kg mrkve
- 4 lžíce másla
- sůl
- mletý pepř
- ½ lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky cukru
- 200 ml zeleninového vývaru (z kostky)
- 1 lžíce najemno posekané máty
- 650 g filé z tresky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce mouky
- lístky máty na ozdobu
Postup:
Mrkev důkladně omyjte, oloupejte a pokrájejte na menší špalíčky. V kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla a mrkev na něm za stálého míchání cca 3 minuty opékejte. Poté ji osolte, opepřete, okořeňte koriandrem a přislaďte. Zalijte vývarem a asi 8 minut duste pod pokličkou. Pak vmíchejte posekanou mátu.
Filé omyjte a osušte, rozkrájejte na porce, pokapte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Rozehřejte zbylé máslo. Jednotlivé porce filé obalte v mouce a opékejte z každé strany asi 3 minuty. Opečené filé rozdělte na talíře, obložte dušenou mrkví a ozdobte lístky máty. Jako přílohu doporučujeme rýži nebo vařené brambory.
Mrkev zapečená s balkánským sýrem
Suroviny:
- 8 mrkví
- 2 dl mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 200 g balkánského sýra
- sůl
- máslo
Postup:
Mrkve dobře očistěte a pokrájejte na kolečka, ta nasypte do kastrolu, podlijte trochou vody, osolte a poduste doměkka. Mezitím v mléce rozšlehejte vejce a nastrouhaný balkánský sýr, poté přidejte k podušené mrkvi. Nakonec směs vložte do vymazané zapékací misky, posypte strouhankou a zapečte cca 20 minut ve vyhřáté troubě při 190 stupních. Doporučujeme například jako zdravou a zajímavou večeři.
Indická mrkev
Suroviny:
- 200 g strouhané mrkve
- olej
- 2 lžičky kari
- 4 lžíce zakysané smetany
- sůl
- pepř
Postup:
Očištěnou a nastrouhanou mrkev poduste na oleji, přidejte kari, pepř a sůl, podlijte trochou vody a duste doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Takto připravená dušená mrkev se skvěle hodí jako omáčka na špagety.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Sunny Bunny from Singapore