Příběh

PYRACANTHA

Stanislava Kosová

Vydáno 29.8.2023, aktualizováno 22.3.2025

Dobrý den, paní Vinšová, hledám info o jedlosti/jedovatosti plodů pyracanthy.
Vy píšete, že se plody mohou jíst po zpracování, i když je to uvedené jen u některých kultivarů.
Prosím, kde jste tyto informace našla? Nebo máte vlastní zkušenost? Všude se totiž opakuje jen, že plody nejsou jedovaté, ale jsou nejedlé. Spíš bych čekala, že když nejsou jedovaté, mohou být jedlé. Viz např. bezinky, jeřabiny a další.
Budu moc ráda, za vaše info, děkuji,
S.Kosová

Odpovědet

Odpověď

Re: Pyracantha

Nina Vinšová

Dobrý den, doplnila jsem požadované informace do svého článku.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Pyracantha

S.Kosová

Děkuji Vám za doplnění.
Ale stále nevím, jestli to znamená, že po zpracování lze použít pouze Golden Charmer a Red Column a další dvě nelze?
Mohu požádat znovu o zdroj, kde je uvedena možnost plody z těchto dvou odrůd po zpracování jíst?
Děkuji, S.Kosová

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Pyracantha

Nina Vinšová

Mám osobní zkušenost jen s Golden Charmer a Red Column. Ale domnívám se, že se vařením neutralizují jedovaté kyanogenní glykosidy ve všech rostlinách, které je obsahují.

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.


Číslo popisné
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Výpis z katastru nemovitostí podle jména
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Příběh se týká článku

mohlo by vás zajímat