Boršč z ryb a mořských plodů

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Boršč je druh polévky z červené řepy a rajčat. Je to důležitá součást a historické jídlo ruské a ukrajinské kuchyně. Boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil i do Finska, na Kavkaz a severní části Persie. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku, Pobaltí a Bulharsku. Takzvaný borščový pás se táhne od Polska přes Halič, Rumunsko, Ukrajinu, Bělorusko až do Ruska k Volze a Donu. Moderní význam boršče, jako polévka z řepy se zelím, byl vypůjčen z ukrajinského jazyka v 19. století.


Obsah článku

Ingredience

Základní rybí vývar, kousky bělomasých ryb a lososa, krevety a směs mořských plodů, rajčata, červená řepa pařená + nakládaná, cibule, kořenová zelenina, čerstvé bílé zelí, nové koření, celý pepř, ocet, sůl, cukr a mletý pepř na dochucení, čerstvý kopr, zakysaná smetana na ozdobu při podávání.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Základní vývar

Odřezky, kosti a hlavy bělomasých ryb, bílé víno, pórek, mrkev, cibule, řapík celeru, sůl, pepř, bobkový list.

Zeleninu pokrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce spolu s rybími odřezky hlavami, vlijeme bílé víno a zhruba dvojnásobné množství studené vody. Uvedeme do varu, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a na středním plameni vaříme asi 30 minut. Vývar pak scedíme a používáme jako základ rybích polévek.

Postup

Vývar uvedeme do varu a přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu, krátce povaříme a přidáme pokrájené rybí maso, krevety, případně jiné mořské plody, kuličky nového koření a pepře. Polévku krátce povaříme, dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem a podáváme se zakysanou smetanou s sekaným koprem.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.


Zajímavé články

nové příběhy

Žehlicí prkno bazar

Milena

Levné zehlici prkno

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Zahradník

Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Zahradník

Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět